Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главният прокурор отказа да подаде оставка и се оплака от политически натиск

Политиката да излезе от съдебната власт, призова Иван Гешев и пред медиите в България заяви: "Правя каквото трябва, да става каквото ще"

Снимка: БТА

Главният прокурор Иван Гешев се появи на свикана от него пресконференция с оставката си и лист химикал, след което я накъса.

"Пристигайки от САЩ, бях поканен до 10 ч. да си подам оставката. Беше споменато моето семейство, и че това, ако не го направя, някой ще натисне копчето „Enter“ с някакви неща, видеоклипове. И затова по-добре да проява благоразумие, защото животът продължава", каза Гешев. Той отказа пряко да разкрие кой е поискал да направи това.

Коментирайки исканата му оставка, Иван Гешев в 40-минутен монолог заяви:

"За първи път се появиха дела за тероризъм. За руското зловредно влияние, което никой не разследваше, и не беше проблем до този момент, а някои бивши министър-председатели подаряваха кученца на Путин. Дела срещу олигарси, които се смятаха за недосегаеми, а сега се крият в Дубай, Сърбия, вероятно пазени от руснаците, плащайки на лобисти суми от 350 хил. долара и др. срещу българската прокуратура. Прокуратурата беше атакувана безогледно, обединиха се политическата мафия, олигарсите, престъпниците и всички, които искат да продължават да крадат. Аз, а надявам се и българските граждани, не искам това да продължава. Надявам се, че днес е началото на края на този олигархичен модел. /…. /

Всичко започна преди месеци. Тогава получих завоалирано предложение, казаха, че е от Бойко Борисов, да стана посланик в Израел или в Турция и евентуално да имам политическа кариера, може би в неговата партия. Не го взех насериозно. Освен това, в Украйна казах, че ако Путин дойде в България, ние ще изпълним законовите си задължения и ще го предадем на Международния наказателен съд. Не знам дали има връзка, но това беше началото. След знаете за опита за атентат срещу мен - това беше шок за мен.“

Според главния прокурор бомбеният атентат от 1 май срещу него е бил целенасочен опит за убийство.

"Това, което се случи следващите дни го подцених - безобразна медийна атака срещу мен лично и срещу прокуратурата. Това беше очаквано, защото продължава от т.нар. демократическа общност от години. Знаете кои са те“ – каза Гешев и призова политиката да излезе от съдебната власт.

Гешев поиска неговия заместник и ръководител на Националната следствена служба Борислав Сарафов, който призова Висшият съдебен съвет да отстрани главния прокурор, да подаде оставка. Ако Сарафов не го направи, главният прокурор ще внесе във Висшия съдебен съвет сигнал за отстраняването на Сарафов.

Припомняме, че кандидатът за премиер на първата политическа сила в парламента Мария Габриел обяви, че една от основните задачи на евентуалния кабинет под нейно ръководство ще бъде да поиска оставката на Обвинител №1 в България. Отстраняването на Иван Гешев беше и в центъра на масовите протести на българи в страната и чужбина от лятото на 2020 година, предшествали серията от парламентарни избори, довели до задълбочаване на политическата криза в България.

Съставил: Иво Иванов

Снимки: БТА
По публикацията работи: Анна Фуцкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Във Врачанския Балкан

Облаци и на места валежи на 2 май

През следващото денонощие облачността ще остане значителна. Ще има валежи от дъжд, на повече места след обяд в Югозападна България, където ще са придружени с гръмотевици и ще са временно интензивни. Минималните температури ще са между 8° и 13°, в София -..

публикувано на 01.05.24 в 19:05
Снимката е илюстративна

Акула изплува на плажа в Бургас

Малка черноморска акула с дължина около 90 см е изплувала на бургаския плаж. Тя е забелязана пред едно от заведенията на Северния плаж и веднага е върната в морето, предаде БНТ. Черноморските акули са безобидни, уверяват опитните рибари. Според тях няма..

публикувано на 01.05.24 в 17:03

Решение за частна детска болница разбуни духовете

Бурни дискусии в обществото предизвика решение на правителството от заседанието му на 30 април да даде зелена светлина за изграждането на частна многопрофилна болница "Мама и аз" с над 400 легла. Лечебното заведение, което предвижда и отделение по..

публикувано на 01.05.24 в 15:52