Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Войната в Украйна напомни на Европа за важността на мира

Снимка: БТА

Украйна промени света и Европа, заяви Олга Стефанишина, вицепремиер по евроевроатлантическата интеграция на Украйна пред конференция в София "ЕС среща Балканите". Тя изказа специална благодарност към България за оказваната помощ за защита на небето на Украйна. По думите ѝ военната подкрепа за Украйна, която е изглеждала нещо невъзможно, сега се е приоритет за ЕС. Стефанишина призова за "по-широк дизайн" на политиката на ЕС за разширяване.


Пълномащабната инвазия на Русия в Украйна ни напомни за важността на мира и фундаменталната идея на ЕС като антидот на войната, каза Роберта Мецола, председател на Европарламента във видеообръщение пред форума. Сред последните постижения на ЕС тя посочи и гарантирания статус на Босна и Херцеговина и одобрения безвизов режим за гражданите на Косово.

Снимки: БТА

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Черноморската риба се скри надълбоко заради топлата морска вода

Високите температури на морската вода, които по южното Черноморие достигнаха 30 градуса прогониха сезонната риба навътре в морето. Заради горещините, съчетани с нетипичните продължителни северни течения липсват характерните за летните месеци попчета и..

публикувано на 07.08.24 в 12:55

Монтана – градът отвъд шаблоните

Един от областните градове в Българския Северозапад е Монтана. Според статистическите данни регионът не може да се похвали с особено високи показатели в сферите на инфраструктурата, икономиката, образованието, социалните услуги. По данни от изминалата..

публикувано на 07.08.24 в 11:20

Задава се фестивалът на модерния градски човек

Фестивалът на модерния млад градски човек "My Sofia. Youth with causes" ще се проведе за трети път на 9 и 10 август (петък и събота) в сърцето на столицата.  Проучване сочи София като най-уютния пристан за пенсионер от ЕС Двудневното..

публикувано на 07.08.24 в 09:15