Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инфлацията спада, а БВП нараства, според националната статистика

Снимка: НСИ

Инфлацията през април се е забавила до 0,3% спрямо март и до 11,6% в сравнение със същия месец на м.г., показват данните на Националния статистически институт. От началото на годината тя е 3%, а средногодишната - 16,3%. През първото тримесечие икономиката е нараснала с 2% спрямо същия период на 2022 г., а по отношение на четвъртото тримесечие с 0,4%. Според прогнозата на Европейската комисия икономиката ни ще отбележи годишен ръст от 1,5%. В същото време храните и горивата у нас поскъпват, макар и при някои от тях изменението да е с части от процента. Средният тримесечен доход на човек от домакинството за периода януари - март възлиза на 2394 лв. (1223 евро) - с 19,3% повече спрямо същото тримесечие на м.г.

БНР подкасти:

Още от категорията

Нужда от над 268 хил. специалисти и работници през следващите 12 месеца

През следващите 12 месеца страната ни ще се нуждае от над 268 хил. работници и специалисти в различни области, според проучване на Агенцията по заетостта за потребностите на работодателите. Става въпрос за повече от 160 хил. квалифицирани..

публикувано на 27.01.24 в 13:09

Цените в магазините ще се изписват в лева и евро месец след получаването на дата за еврозоната

Месец след обявяването на датата за влизането ни в еврозоната цените в магазините ще се изписват едновременно в лева и евро и това ще продължи още година след приемането на европейската валута, съобщи Министерският съвет в публикация на фейсбук..

публикувано на 27.01.24 в 09:06

Започнаха работните проби на газовия терминал в Александропулис

Гърция извършва проби на новия терминал за регазификация на втечнен природен газ при Александруполис. От него ще се снабдява с гориво и България. Първата пратка гориво пристигна на плаващата платформа край Александруполис, съобщиха от гръцкото..

публикувано на 24.01.24 в 13:54