Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев: ЕС да реагира винаги, когато се засягат човешки права в РСМ

Снимка: БГНЕС

Европейският съюз да реагира не само когато са засегнати представители на европейски институции в Северна Македония, но и в случаите на посегателства срещу европейски граждани или хора с българско самосъзнание, призова президентът Румен Радев на среща с европейския комисар по политиката на разширяване и съседство Оливер Вархеи. 

Държавният глава припомни случая от 6 май т.г., когато РСМ не допусна на своя територия българския евродепутат Андрей Ковачев. Той изтъкна също полицейския, административен и съдебен произвол спрямо българските сдружения и увеличаващите се престъпления от омраза срещу българите и гражданите с българско самосъзнание в югозападната ни съседка. 

От своя страна, еврокомисарят заяви, че ускоряването на процеса на разширяване на ЕС със страните от Западните Балкани може да се постигне, само ако бъде приемлив за всички страни.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Борбата с огнената стихия в Славянка продължава

Над 150 огнеборци продължават битката с пожара в западния дял на планината "Славянка". На гръцка територия се активираха няколко огнища и успяха да навлязат в наситена с хвойнови насаждения гора на българската територия. За да се спре..

публикувано на 08.08.24 в 15:53

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 12

В дванайсетия брой на предаването, с водещ - Красимир Мартинов, слушайте: С какво българчета от чужбина свързват България – в контекста на резултатите от приключилите конкурсите за деца на Изпълнителната агенция за българите в чужбина;..

публикувано на 08.08.24 в 12:00

Заради обновяване временно спира Националната визовата система

Министърът на туризма Евтим Милошев и зам.-външният министър Мария Ангелиева обсъдиха облекчаването на издаването на визи в трети страни, откъдето постъпват множество заявки за работа в България и за туристически посещения, предаде БТА.  "Работим..

публикувано на 08.08.24 в 10:35