Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Деня на българския спорт

Снимка: Министерство на младежта и спорта

Министърът на спорта Весела Лечева поздрави спортисти, треньори и спортни дейци по повод Деня на българския спорт 17 май. Тя пожела на българските състезатели успешна подготовка за Олимпиадата в Париж и постигане на желаните цели. 

Лечева припомни, че на 17 май 1894 г. от Швейцария в София пристигат първите 10 учители по физическо възпитание със задача да положат основите на спорта в България. Най-голяма известност от тях придобиват Шарл Шампо и Луи Айер. За първи път в България швейцарците внасят футболни топки и различни уреди за гимнастика. Те основават и емблематичната гимнастическа организация "Юнак". Шампо е първият участник за България на Летни олимпийски игри - през 1896 г. в Атина.

По предложение на Държавната агенция за младежта и спорта и с решение на Министерския съвет от 4 август 2006 г. 17 май е обявен за Ден на българския спорт и за професионален празник на работещите в сферата на спорта.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Около милион чуждестранни туристи са посетили български музеи през м.г.

988 хил. чуждестранни туристи са разгледали експонатните сбирки в българските музеи през 2023 г., показват данните на Националния статистически институт. Това е увеличение с 56,4% спрямо предходната година, каза зам.-министърът на туризма Павлин..

публикувано на 29.09.24 в 09:04

Дипломати играят футбол с отбор от бежанци в благотворителен турнир

Представители на дипломатическите мисии в София заедно с отбор на бежанците и младежки и студентски организации ще участват днес в благотворителен футболен турнир на терените на Националната футболна база “Бояна” в столицата. Събраните средства по..

публикувано на 29.09.24 в 07:00

Домашни любимци заедно със своите стопани дефилират на парад в Русе

Най-добрите приятели на човека ще дефилират днес на Парада на домашните любимци в русенския Парк на младежта. Добре дошли на дефилето са всички кучета, котки, зайци, таралежи, гущери, костенурки, гризачи, екзотични видове, пернати и хвъркати заедно..

публикувано на 29.09.24 в 06:00