Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Войната в Украйна може да отключи процеси на дестабилизация на Балканите

Снимка: БТА

Регионалната свързаност, военната мобилност и потенциалните заплахи за региона, са темите събрали в София началниците на отбраната от балканските страни.

В словото си при откриване на 16-ата годишна конференция на началниците на отбраната от Югоизточна Европа президентът Румен Радев изтъкна, че градената с десетилетия архитектура на сигурност в Европа е в разпад, а това може да отключи процеси на дестабилизация, особено в регион, който е съседен на войната в Украйна.

Затова Радев призова форумът да излъчи послание, че Балканите са зона на сигурност и стабилност. Президентът допълни, че се правят усилия за енергийната сигурност и свързаност, транспортната свързаност и киберсигурността.

Снимки: БТА

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Димитър Главчев

България иска от Скопие връщане към договора за добросъседство от 2017 г.

"Обсъдихме, как НАТО да стане по по-силен, залагайки на колективното, като същевременно бъде усилена отбраната на всяка страна член", заяви служебният премиер Димитър Главчев. Той добави, че в дискусиите във Вашингтон на срещата на върха по повод 75-тата..

публикувано на 11.07.24 в 08:54
Депутатите Тошко Йорданов (вляво), ИТН и Цончо Ганев, „Възраждане“

"Възраждане“ и ИТН отново искат референдум за запазване на българския лев

"Възраждане“ и "Има такъв народ“ (ИТН) внасят в деловодството на парламента искане Народното събрание да свика референдум за запазване на българския лев, съобщи депутатът Цончо Ганев от "Възраждане". "Това е инициатива, която предишният парламент..

публикувано на 10.07.24 в 12:28

Във Вашингтон премиерът заяви, че България е надежден съюзник в НАТО

В разговор с президента Джо Байдън по време на отбелязването на 75-ата годишнина на НАТО служебният премиер Димитър Главчев заяви, че България е лоялен и надежден съюзник. От своя страна Байдън високо оцени ролята на България в Източния фланг на Алианса,..

публикувано на 10.07.24 в 08:20