Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Една българка пренася духа на родината в Тайланд

Снимка: личен архив

Сънародничката ни Деяна Минчева Викторсон вече 13 години представя пред жители на остров Пукет, в Тайланд, българските традиции, обичаи, култура, история и кухня. На Пукет Деяна е известна не само сред българите, но и като член на Международния женски клуб. В Деня на националностите, който се провежда в Британското международно училище в Пукет през юни, Деяна всяка година облича кюстендилска носия и заплита в плитките си косите на своята баба, които е запазила.

Деяна е родена в София и завършва Художествената академия, специалност текстил. Работила е в криптата на храма "Св. Александър Невски" и усвоява иконописна техника, като рисува икони по православния канон. За празнични благотворителни базари, на които се събират хора от различни националности на остров Пукет, Деяна приготвя традиционна българска баница и кисело мляко, а също и лозови сарми. "Баницата е абсолютен хит сред жителите на Пукет, а чужденци на острова са ми казвали, че не са яли по-вкусно кисело мляко от българското", казва сънародничката ни.

Въпреки че нейното семейство пребивава основно в чужбина, а съпругът ѝ е швед, Деяна е научила сина си Виктор на всички български обичаи, като боядисване на яйца за Великден, мартеници, сурвакане и др. За Деня на националностите момчето също се облича в българска народна носия и винаги носи българското знаме, редом до Деяна на празненството. Тяхното присъствие не минава и без да прозвучи българският химн.

Съставил: Гергана Манчева

Снимки: личен архив

Още от категорията

Царибродският ФАР, информиращ на български и сръбски, стана на 8 години

Царибродският ФАР, информиращ на български и сръбски, стана на 8 години Царибродската медия ФАР, обединяваща Интернет портал ФАР, ФАР ТВ и списание ФАРЧЕ, която се е посветила на местната българска диаспора и подава информация на сръбски и български..

публикувано на 29.02.24 в 15:29

Консулството ни в Бразилия организира изнесени консулски дни в Сао Пауло

Консулската служба на посолството на България в Бразилия организира изнесени консулски дни в гр. Сао Пауло, rua Xavier de Toledo, 210, на 22 и 23 март (петък и събота) 2024 г. За това съобщават във Фейсбук от дипломатическата ни мисия в Бразилия.  Ще..

публикувано на 29.02.24 в 13:57

Българското средно училище в Братислава дава дипломи на българи и словаци

Повече от 80 словашки деца учат по българската образователна система в държавното ни средно училище “Христо Ботев“ в Братислава. Това стана ясно по време на среща на просветния министър проф. Галин Цоков с учителския състав на институцията...

публикувано на 28.02.24 в 19:45