Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Курортният комплекс "Св. св. Константин и Елена" навърши 115 г.

4
Снимка: visitstconstantine.bg

Курортен комплекс "Св. св. Константин и Елена" е най-старият български черноморски курорт. Намира се на 10 км от центъра на Варна и съчетава по неповторим начин уединението с модерни комплекси и разнообразие от услуги. Комбинацията от термална вода, море, пясък и вековен парк прави мястото изключително подходящо за здравословна ваканция или кратко откъсване от динамиката на големия град. В комплекса има изградени много почивни бази, хотели, заведения и спортни съоръжения.

Името на комплекса идва от манастира "Свети Константин и Елена", изграден през XIV-XVI в., в чест на император Константин I Велики и императрица Елена. Днес от него е останал малък параклис, който е много посещаван от православните християни. Тази забележителност, както и красивата природа привличат гости още преди Освобождението, като място за отдих.

След Освобождението почиващите се увеличават и ги настаняват в стопанските сгради на манастира. Първият почивен дом е построен през 1908 година. Надстрояват 2 етажа върху една от старите манастирски сгради с името хотел "Прага", заради първите приети чужденци – чехи. После се посещава и от поляци и германци.

В годините между 1957 и 1992 г. комплексът е известен с името "Дружба" и все още така е популярен сред жителите на Варна. Целогодишно в "Свети Константин и Елена" работят два открити басейна с гореща минерална вода до 55 градуса, единият от които е отворен денонощно.

Днес "Свети Константин и Елена" е сред курортите с национално значение, третият по капацитет и четвърти по посещаемост български морски курорт. По данни на НСИ от 2020 г., комплексът разполага с 6420 легла, в 45 места за настаняване.

Съставил: Гергана Манчева

Снимки: visitstconstantine.bg, БГНЕС

По публикацията работи: Анна Фуцкова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Зелник, скроб, пълнозърнести пици и боза – кюстендилските села като атрактивни гастро дестинации

Селският туризъм върви ръка за ръка с опознаване на кулинарията на дадено място. А районът на Кюстендил е златна мина в това отношение. Затова гастро туровете в тази част на България набират все по-широка популярност. Туристите посещават малки ферми..

публикувано на 07.06.24 в 08:25

От лозето до бутилката – легендарният Мавруд като част от визитката на България

Маврудът е поезия в бутилка - така го определят ценителите на емблематичния нашенски сорт вино. Характерен за него е наситеният рубинен цвят, както и високите нива на танини и киселини. Аромати на горски плодове, шипков мармалад, землисти нотки, билки..

публикувано на 31.05.24 в 10:05

Мексикански туристи пристигат у нас за културни обиколки

Чартърни полети от Мексико до София ще се изпълняват на всеки две седмици до края на месец ноември 2024 г., съобщава bgtourism.bg. Преди дни самолет на български авиопревозвач с 320 мексикански туристи е кацнал на летище София. Оказва се, че това е..

публикувано на 26.05.24 в 10:35