Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По съседски: Събития с балкански адрес

Мащабна победа на социалистите на местните избори в Албания


На местните избори в Албания на 14 май, Социалистическата партия напремиера Еди Рама спечели в 53 от всички 61 общини. Социалистите спечелиха дори в град като Шкодра, който се смята за "бастион на дясното" от 30 години. В същото време опозиционната коалиция "Заедно печелим" удържа победа само в седем общини, като в една от тях - Химара, кандидатът ѝ Фреди Белери разбра за резултата зад решетките, където се оказа заради купуване на гласове. В една община – Финич, в Южна Албания, победител е партията "Гръцко етническо малцинство за бъдещето" (MEGA). Бившият премиер и президент на Албания Сали Бериша, който е част от коалицията "Заедно печелим", заяви, че не признава резултата от изборите и че хората са гласували под натиск. Рама му отговори с думи на американския президент Джо Байдън: "Демокрацията не може да оцелее, когато едната страна вярва, че има само два резултата при избори: или тя печели, или ѝ е открадната победата".

Ердоган и Кълъчдароглу на прага на втори тур на изборите в Турция


На 28 май Турция ще избере на втори тур измежду двама претенденти своя президент. Сегашният държавен глава Реджеп Ердоган отива за първи път на балотаж, а опонентът му от опозицията – Кемал Кълъчдароглу, изостава от него с около 5%. Въпреки че за прозападния Кълъчдароглу са гласували 3 млн. души по-малко, той печели вота в най-големите турски градове. Според анализатори Ердоган ще излезе напред и на втория тур на 28 май, съобщава "Евронюз България". Преди това от 20 до 24 май ще се проведат изборите зад граница.

Първият тур на изборите поднесе няколко изненади, коментира за БТА журналистката Нахиде Дениз. Първата е изключително високата, рекордна според анализаторите, избирателна активност от почти 90%. Втората е преднината на Ердоган, тъй като според повечето социолози съперникът му Кълъчдароглу трябваше да има превес. Така подкрепата за някой от двамата на втория тур от отпадналия кандидат за президент – Синан Оган, който получи в неделя 5,2% от гласовете, може да се окаже от ключово значение.

Парламентарни избори в Гърция – прелюдия към следващи избори


На 21 май в Гърция ще се произведат парламентарни избори, които да определят кой ще управлява страната през следващите четири години. Според изказвания на премиера Кириакос Мицотакис управляващата партия "Нова демокрация", която води в проучванията, категорично се стреми към самостоятелно правителство. Ако обаче не успее да получи необходимото мнозинство, партията ще насочи страната към нови избори, вероятно на 2 юли, които евентуално да се проведат по нова избирателна система, предложена от нея. Тъй като последните проучвания предвиждат между 32% и 38% за "Нова демокрация" и очаквана по-висока мобилизация на нови избори, се смята за практически сигурно, че Мицотакис възприема настоящия вот само като прелюдия към действителния в началото на лятото, коментира специалният пратеник на БТА Петър Къдрев.

Румъния приключи с МиГ-21 LanceR


В началото на седмицата, на тържествени церемонии в няколко военновъздушни бази на Румъния, се проведоха последните полети на самолетите МиГ-21 LanceR в състава на военновъздушните сили на северната ни съседка. Радио Румъния напомня, че решението за снемането от въоръжение на самолетите МиГ-21 LanceR е прието от Върховния съвет за отбрана на страната през 2022 г., с идеята да се ускори преминаването към изтребителите F-16. Сега Румъния използва ескадрила от 17 изтребителя F-16, закупени наскоро от Португалия, а през ноември подписа договор с Норвегия за закупуване на още 32 употребявани F-16, посочва БГНЕС. Руските медии пишат, че сега МиГ-овете, които са били модернизирани от израелски специалисти, могат да се появят в Украйна.

Съставила: Миглена Иванова

Снимки: apnews.com, ЕПА/БГНЕС
По публикацията работи: Ергюл Байрактарова

Още от категорията

Гордана Силяновска-Давкова полага клетва като президент на Северна Македония.

САЩ призоваха Скопие да не провокира България и Гърция

Вашингтон призова Скопие към непрекъснати усилия и реформи за постигане на напредък в присъединяването към ЕС. "Насърчаваме продължаването на диалога между Северна Македония и България, който се корени в общия ангажимент за бъдещето на страната като..

публикувано на 14.05.24 в 10:47

България и ЕС няма да ревизират преговорната рамка със Северна Македония

България не приема изявления и поведение, противоречащи както на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г., така и на други международни договори, които Северна Македония е подписала. Това посочва в позиция президентът..

публикувано на 13.05.24 в 11:15

По съседски: Събития с балкански адрес

Еди Рама търси място в Атина за среща с албанската диаспора Всички партии в Гърция заявиха, че е нежелателно посещението на албанския премиер Еди Рама в Атина. На 12 май гостът иска да се срещне с албанската диаспора, предава..

публикувано на 10.05.24 в 10:35