Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Варна е домакин на петия Велик събор на Асоциацията на българите по света

Младен Станев
Снимка: БТА

Петият Велик събор (Общо събрание) на Асоциацията на българите по света ще се проведе на 20 и 21 май във Варна. Това съобщи БТА, позовавайки се на председателя на организацията Младен Станев. Очаква се във форума да се включат наши сънародници от Украйна, Молдова, Кипър, Гърция и др. Участниците ще отчетат свършеното от асоциацията за 5 години и ще изберат нов председател. Очаква се те да приемат и декларация до държавните органи за нуждата от приемане на Стратегия на страната ни за българите в чужбина през следващите 30 години.

Първият Велик събор на българите по света се проведе през 2008 г. във Варна. На форума присъстваха делегати от 28 държави. Тогава беше учредена Асоциацията на българите по света и беше избран Световен парламент на българите, който заседава ежегодно във Варна.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българите зад граница могат да подават заявления за гласуване и онлайн

От 12.00 часа българско време на 23 април 2024 г. на интернет страницата на ЦИК вече може да се подава електронно заявление за гласуване извън страната . Електронните документи служат за образуване на избирателни секции извън страната (при подадени..

публикувано на 23.04.24 в 14:15

5 години хор "Булгапея" оглася Брюксел с български фолклорни песни

Българската акапелна формация "Булгапея" от Брюксел с диригент Надежда Николова отбеляза петата година от своето основаване, предаде БТА, позовавайки се на българското сопрано Анета Тодорова, която е част от хора. "В най-наситения с..

публикувано на 22.04.24 в 19:35

Сънародниците ни в Коядо Виялба отпразнуваха българската пролет

Сънародниците ни в Коядо Виялба (Мадрид) отпразнуваха своя най-любим сезон с фолклорния концерт спектакъл “Българска пролет”. Събитието беше организирано от фолклорната танцова група “Пъстър Хоровод”. В концерта се включиха много български състави,..

публикувано на 21.04.24 в 11:34