Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Варна е домакин на петия Велик събор на Асоциацията на българите по света

Младен Станев
Снимка: БТА

Петият Велик събор (Общо събрание) на Асоциацията на българите по света ще се проведе на 20 и 21 май във Варна. Това съобщи БТА, позовавайки се на председателя на организацията Младен Станев. Очаква се във форума да се включат наши сънародници от Украйна, Молдова, Кипър, Гърция и др. Участниците ще отчетат свършеното от асоциацията за 5 години и ще изберат нов председател. Очаква се те да приемат и декларация до държавните органи за нуждата от приемане на Стратегия на страната ни за българите в чужбина през следващите 30 години.

Първият Велик събор на българите по света се проведе през 2008 г. във Варна. На форума присъстваха делегати от 28 държави. Тогава беше учредена Асоциацията на българите по света и беше избран Световен парламент на българите, който заседава ежегодно във Варна.

БНР подкасти:

Още от категорията

Лондонски съд предяви обвинения към петима българи за шпионаж в полза на Русия

Петимата българи, уличени във Великобритания в заговор за шпионаж в полза на Русия, остават в затвора.   Орлин Русев, Бисер Джамбазов, Катрин Иванова, Иван Стоянов и Ваня Габерова днес бяха обвинени в конспирация за шпионаж, наблюдение на хора и..

публикувано на 26.09.23 в 15:23

България отпуска поредна финансова помощ за район Тараклия в Молдова

Споразумение за отпускане на около 1,5 млн. лева (14,5 млн. леи) от България за нуждите на район Тараклия беше подписано в Българското посолство в столицата на Молдова от посланик Мая Добрева и председателя на район Тараклия Иван Паслар.  "Финансовата..

публикувано на 25.09.23 в 15:20

Българи от Ню Йорк празнуваха Деня на независимостта с външния ни министър

Генералното консулство на България в Ню Йорк стана домакин на емоционална българска вечер. По повод Деня на независимостта, десетки българи и техните семейства се срещнаха с вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел, информират от..

публикувано на 23.09.23 в 19:10