Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България празнува по целия свят своето слово, просвета и култура. България празнува България

Снимка: Училище по български език „Св. св. Кирил и Методий“ във Валядолид

БЪЛГАРСКИЯТ ЕЗИК

Иван Вазов

Език свещен на моите деди

език на мъки, стонове вековни,

език на тая, дето ни роди

за радост не - за ядове отровни.

Език прекрасен, кой те не руга (само за българската страница)
и кой те пощади от хули гадки?
Вслушал ли се е някой досега
в мелодьята на твойте звуци сладки?

Разбра ли някой колко хубост, мощ
се крий в речта ти гъвкава, звънлива -
от руйни тонове какъв разкош,
какъв размах и изразитост жива?

Не, ти падна под общия позор,
охулен, опетнен със думи кални:
и чуждите, и нашите, във хор,
отрекоха те, о, език страдални!

Не си можал да въплътиш във теб
създаньята на творческата мисъл!
И не за песен геният ти слеп -
за груб брътвеж те само бил орисал!

Тъй слушам сè, откак съм на света!
Сè туй ругателство ужасно, модно,
сè тоя отзив, низка клевета,
що слетя всичко мило нам и родно.

Ох, аз ще взема черния ти срам
и той ще стане мойто вдъхновенье,
и в светли звукове ще те предам
на бъдещото бодро поколенье;

ох, аз ще те обриша от калта
и в твоя чистий бляск ще те покажа,
и с удара на твойта красота
аз хулниците твои ще накажа.

Езикът – вдъхновение на Вазов, автор на стихотворението "Българският език" е написано в отговор на "модерните" твърдения за грубост и немузикалност на нашия език през 1883 г. в Пловдив.

Само след няколко дни "огънят", изпълващ тези слова на патриарха на българската литература ще завладее всяко българско сърце по целия свят. 24 май, Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност е един от най-светлите, обединяващи и истински празници на народа ни. Празник, който ни кара по-силно чувстваме гордост, че сме българи, както пише в социалните мрежи екипът на Българското неделно училище "Св. Климент Охридски" в Лутън, Великобритания. Именно в тези хранилища на българщината сякаш най-силно се усеща този дух отвъд физически и политически граници.

Предстоящите почивни дни ще бъдат нагледен пример как просветата, културата и историята ще обедини редица български общности към светлите бъднини.Преди дни празнична среща по повод 24 май събра българите в Словения. Събитието се проведе по инициатива на групата за български народни танци "Раз-два-три" (известна и като „Хоро банда”) и детската занималня „Бяла спретната къщурка”, с подкрепата на българското посолство в Любляна. На празненството малките българчета от занималнята показаха какво са научили през годината, а временно управляващият българската мисия Рада Горанова им връчи дипломи и осигурени от посолството книги. Словенският хор "Лйеле" изпълни български народни песни, а за финал всички присъстващи се хванаха на българско хоро. 

Тази седмица в галерия "България" на Българския културен институт в Рим откри изложба на художника Николай Янакиев – единственият жив художник, представен със свои картини в галерия "Уфици" във Флоренция, отбелязват от БКИ.

Интересна инициатива се проведе и в канадския град Ванкувър, където възпитаници на местното българско училище "Св. св. Кирил и Методий" отправиха предизвикателство към всички българи да напишат името си на глаголица – първата българска азбука, създадена от Константин-Кирил Философ. На тази азбука са били написани първите преводи на църковна литература, с която светите братя Кирил и Методий и техните ученици са разпространявали християнството в България през IX век, както и първите български книжовни произведения.

По следите на "Красотата на българските букви" тръгнаха и възпитаниците на първото Българско неделно училище в Гърция – "Св. св. Кирил и Методий" в Атина. Проектът е инициатива на преподавателя Мирела Георгиева, ръководител на кръжока по "Изобразително изкуство" в училището, открито през 2004 година.

Целта е до началото на тържеството за Деня на светите братя Кирил и Методий на 21 май да бъде изписан част от химна "Върви, народе възродени" с най-красиви букви. В общобългарското тържество в гръцката столица ще участват още Културно-просветно дружество "Будители" и българските неделни училища "АБВ Учебна академия", "Васил Левски" и БНУ "Паисий Хилендарски".

Тази събота е и съвместното тържество, което подготвят българските училища "Азбука" в Дъблин, Ирландия и Първо българско училище "Иван Вазов" в град Арма, Великобритания. В празничната програма ще участват ученици от фолклорните групи "Български ритми", "Медени звънчета-Арма" и "Весели крачета" към Първо българско училище "Иван Вазов". Подготвено е специално изпращане на първия випуск дванадесетокласници от двете училища.

Парад на буквите да замислили и нашите сънародници от испанския град Валядолид и околностите. Те обещават, че с песни, танци, стихове и театър ще успеят да накарат всеки да се докосне до българската култура. Шествието ще се състои на 20 май от 10:30 часа местно време и ще завърши с празничен концерт на сцената в Кампо Гранде. С думите "Ако се чувствате пазители на корените си, ако искате да научите историята за създаването на кирилицата, заповядайте да почетем заедно светите братя Кирил и Методий" организаторите от асоциацията "Стара планина" за помощ на емигранта и училище "Св. св. Кирил и Методий" приканват всички българи да се присъединят към своя празник.

Тази събота и Българското училище в Краков ще предложи истински празник за българите в Полша. Срещата ще бъде под патронажа на консула на РБ България в Краков, г-н Виеслав Новак.

Една от най-големите български общности се намира отвъд океана в САЩ, където Асоциацията на българските училища провежда конкурс за най-красива ръчно изработена картичка с ръкописен поздрав за 24 май. Инициативата е част от проекта "Заедно на пролетните празници", крайният срок о 22:00 часа местно време на 21 май. Всяко българско училище зад граница може да кандидатства до края на съботния ден с до 5 броя снимки, на които трябва да бъде посочено името и възрастта на детето, направило картичката. В Чикаго големият български футболист Христо Стоичков ще вземе участие във втория Парад на България, тази неделя – 21 май, който се организира от Генералното Консулство на България в града. Футболистът ще награди участниците в Хайдушките игри, които са част от програмата. В предишни издания на игрите мъжете хвърляха тежък камък, целиха с нож и дърпаха въже. Не е ясно какви ще са предизвикателствата, които организаторите са подготвили тази година, но със сигурност ще предложат много забавление и полъх от минали времена. След надпреварата ще бъде определен войводата на българската общност в Чикаго. Специален гост на Парада ще бъде и певицата Мария Илиева. Големите звезди в програмата, разбира се, ще бъдат децата от българските училища и всички фолклорни състави от града на Ветровете и околностите.

Българската Асоциация в Невада също организира ежегоден събор в Bruce Trent Park тази неделя от 14 часа местно време.

Местата, участниците и тържествата със сигурност ще бъдат много повече от тези, на които се спряхме. Факт, който може само да ни радва, нас българите. Още повече, когато и поводът е нашият език, култура и самобитност.

Честит празник, скъпи сънародници!

Съставила: Весела Кръстева

Снимки: Facebook/kliment.ohridski.luton, Посолство на България в Словения, Facebook/IstitutoBulgaroDiCultura, Facebook/BG School Vancouver, Facebook/BNUKiriliMetodii, Facebook/bgschoolie, Facebook/doragabekrakow, Facebook/bulgariansocietyofnevada

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българите зад граница могат да подават заявления за гласуване и онлайн

От 12.00 часа българско време на 23 април 2024 г. на интернет страницата на ЦИК вече може да се подава електронно заявление за гласуване извън страната . Електронните документи служат за образуване на избирателни секции извън страната (при подадени..

публикувано на 23.04.24 в 14:15

5 години хор "Булгапея" оглася Брюксел с български фолклорни песни

Българската акапелна формация "Булгапея" от Брюксел с диригент Надежда Николова отбеляза петата година от своето основаване, предаде БТА, позовавайки се на българското сопрано Анета Тодорова, която е част от хора. "В най-наситения с..

публикувано на 22.04.24 в 19:35

Сънародниците ни в Коядо Виялба отпразнуваха българската пролет

Сънародниците ни в Коядо Виялба (Мадрид) отпразнуваха своя най-любим сезон с фолклорния концерт спектакъл “Българска пролет”. Събитието беше организирано от фолклорната танцова група “Пъстър Хоровод”. В концерта се включиха много български състави,..

публикувано на 21.04.24 в 11:34