Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Българите в Будапеща отбелязват Деня на българската азбука

Снимка: БПЦО „Св. св. Кирил и Методий“ Будапеща

Българите в Будапеща ще отбележат днес Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност в православния храм „Св. св. Кирил и Методий“.

Организатори на събитието са Дружеството на българите в Унгария, Българското републиканско самоуправление и Столичното българско самоуправление. То ще започне в 10 ч. местно време с Божествена Света литургия. Предвидена е и богата културна програма, която ще бъде изнесена в двора на храма.

Сред участниците са деца от Българската детска градина, ученици от Българското училище за роден език и Основното училище в Шармелек, на танцовите състави „Росица“, „Янтра“, фолклорна група „Зорница“ и оркестрите „Право“ и „Т'Ракия“, танцовите състави „Мартеница“, „Биляна“, „Балкан“ и оркестрите „Рила“ и „Тракия“. Планирана е и хоротека.При лошо време празникът ще се проведе в Българския културен дом.

БНР подкасти:

Още от категорията

Лондонски съд предяви обвинения към петима българи за шпионаж в полза на Русия

Петимата българи, уличени във Великобритания в заговор за шпионаж в полза на Русия, остават в затвора.   Орлин Русев, Бисер Джамбазов, Катрин Иванова, Иван Стоянов и Ваня Габерова днес бяха обвинени в конспирация за шпионаж, наблюдение на хора и..

публикувано на 26.09.23 в 15:23

България отпуска поредна финансова помощ за район Тараклия в Молдова

Споразумение за отпускане на около 1,5 млн. лева (14,5 млн. леи) от България за нуждите на район Тараклия беше подписано в Българското посолство в столицата на Молдова от посланик Мая Добрева и председателя на район Тараклия Иван Паслар.  "Финансовата..

публикувано на 25.09.23 в 15:20

Българи от Ню Йорк празнуваха Деня на независимостта с външния ни министър

Генералното консулство на България в Ню Йорк стана домакин на емоционална българска вечер. По повод Деня на независимостта, десетки българи и техните семейства се срещнаха с вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел, информират от..

публикувано на 23.09.23 в 19:10