Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Никола Стоянов:

Държавата спира плащанията, ако до 10 юни няма нов бюджет

Никола Стоянов
Снимка: БГНЕС

След 10 юни, когато изтича удължителният закон за бюджета, държавата няма да може да се разплаща, заяви за БНТ служебният министър на икономиката Никола Стоянов.

Когато няма приет бюджет или е изтекъл законът за удължаването на бюджета, страната трябва да се върне към нулево салдо – може да харчи само, ако бюджетът е на плюс, а когато е на минус, няма право да харчи нищо. Това би довело до невъзможност за изплащане на заплати”, поясни той.

Според Никола Стоянов пенсиите за юни ще бъдат платени в срок, но на теория би трябвало да спрат всички плащания. ”Твърдо убеден съм, че депутатите са наясно с тази отговорност и ще приемат или нов бюджет, или поне удължаване на сегашния”, добави министърът. Той обаче е скептичен, че до тази дата ще може да бъде гласуван нов държавен бюджет.

БНР подкасти:

Още от категорията

По финансово богатство на населението България е на 35 място в света

Брутните финансови активи на българските домакинства през 2022 г. са достигнали 123 млрд. евро. На глава от населението сумата е 14 510 евро. По този показател България е на 35 място в света, сочи доклада Allianz Global Wealth Report. Страната се изкачва..

публикувано на 28.09.23 в 09:25

България и още 7 страни от ЕС наложиха по-лек стандарт за Евро-7

С усилията на България и още 7 страни от ЕС бе приет по-лекият вариант на новия стандарт Евро-7 за емисиите от бензинови и дизелови двигатели.  Италия, България, Чехия, Франция, Унгария, Полша, Румъния и Словакия се противопоставиха на началния..

публикувано на 26.09.23 в 09:37

1 януари 2025 г. е целевата дата за приемане на еврото

България ще запише в официален документ 1 януари 2025 г. като целева дата за приемане на еврото, става ясно от проект, публикуван на правителствения сайт. Страната ни пропусна 1 януари 2024 – предишната целева дата за въвеждане на европейската..

публикувано на 24.09.23 в 10:50