Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се договориха за съвместно управление, но при втория мандат

Снимка: БГНЕС

Кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС Мария Габриел върна на президента Румен Радев първия мандат за съставяне на правителство неизпълнен с мотива, че няма да допусне в състава на правителството да бъдат хора, издигнати чрез задкулисни договорки. Пред президента Габриел изтъкна, че по време на преговорите с политическите сили през последните 48 часа е станало ясно, че с разум и взаимни отстъпки с ПГ на ПП - ДБ ще се търси съгласие България да има правителство с ясни принципи, цели и отговорности.

Габриел изтъкна още, че заедно с акад. Николай Денков – кандидатът за премиер на ПП-ДБ и лидерите на двете формации, имат ясното виждане, че вторият мандат трябва да бъде национален и двете сили да излъчат на ротационен принцип министър-председател и заместник министър-председател, със законодателна и управленска програма като здрава основа, и много ясно заявени отговорности.

От своя страна Румен Радев благодари на Мария Габриел за усилията и изтъкна, че всеки следващ мандат изисква още повече компромиси и най-вече интензивна комуникация пред обществото.


Малко преди това, в Народното събрание, Мария Габриел и Николай Денков дадоха брифинг, на който стана ясно, че е постигната договорка между първите две политически сили за съвместно управление на ротационен принцип. Като гаранция, че това правителство ще работи поне 18 месеца с подкрепата на първата политическа сила, за първите 9 месеца предложението е премиер да бъде Николай Денков, а Мария Габриел - вицепремиер и министър на външните работи. В следващите 9 месеца премиер ще бъде кандидатът на ГЕРБ -СДС , вицепремиер – кандидатът на ПП-ДБ.

Очаква се през следващите дни президентът Радев да връчи втория проучвателен мандат.

Снимки: БГНЕС, БТА


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Краткотрайни валежи разхлаждат в жегите

В понеделник ще преобладава слънчево време. Следобед и до полунощ ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. По-значителни ще бъдат в крайните югоизточни райони...

публикувано на 25.08.24 в 18:30
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил призова вярващите да се молят за Украинската православна църква

Българският патриарх Даниил призова вярващите да се молят за укрепването на застрашената от закриване Украинска православна църква. Той оглави отслужената днес света литургия в храм “Св. Иван Рилски” в Перник. “ Нека усърдно се молим Господ да ги..

публикувано на 25.08.24 в 15:52

Две новородени рисчета привличат вниманието в столичния зоопарк

В столичната Зоологическа градина се радват на две малки рисчета, родени на 11 юни т.г., съобщиха от зоопарка. Майка им Куанта идва от Мюнхенския зоопарк, а баща им Моргул – от виенския Шьонбрун. Евроазиатските рисове са включени в Европейската..

публикувано на 25.08.24 в 14:14