Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дариха на Тараклия паметници на българските революционери Левски и Ботев

4
Снимка: БНР-Варна

Асоциацията на българите по света дари бюстове на Васил Левски и Христо Ботев на молдовските българи в Тараклия, съобщи на пресконференция във Варна археологът проф. Николай Овчаров. Той е зам.-председател на организацията и уточни, че инициативата е под патронажа на вицепрезидента Илияна Йотова.

По думите на Овчаров бюстът на Апостола ще бъде поставен в центъра на Тараклия, а този на поета и революционер Ботев в местния университет.

Очаква се официалното им откриване да бъде на 22 септември. Паметниците са придобити благодарение на спомоществователи, каза председателят на асоциацията Младен Станев.

Сред дарителите е и авторът на монумент на Васил Левски - проф. Димитър Рашков, който не е поискал пари за своя труд.

Станев допълни, че Асоциацията е осигурила средства и до седмица ще бъде закупена родната къща на революционера и български офицер Олимпи Панов в Тараклия, която ще бъде превърната в музей.

Снимки: БНР-Варна


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Руси Чанев

Актьорът Руси Чанев адаптира романа "Под игото" за българчетата в чужбина

"В първата глава, в която беглецът Иван Краличът търси подслон в приятелската къща на чорбаджи Марко в Бяла Черква, но не успява да се скрие там от преследвачите си. …. " Така започва аудио романът на романите в българската класическа..

публикувано на 27.06.24 в 09:10
Светлана Драгнева

Бесарабска българка взе наградата за разпространение на българската култура от българоезична медия в чужбина

Кореспондентката на Българската телеграфна агенция в Одеса Светлана Драгнева е тазгодишният носител на наградата за принос в разпространението на българската култура от българоезична медия в чужбина. Това стана ясно по време на 19-та Световна среща..

публикувано на 19.06.24 в 14:37

В Одеса официално откриха срещата на българските медии зад граница

Провеждането на срещата на българските медии в Украйна е силен акт на солидарност и силен акт на приятелство. Ние го ценим и никога няма да го забравим, заяви Сергий Черевати, генерален директор на Украинската национална информационна агенция. Той..

публикувано на 19.06.24 в 13:20