Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Подадени са над 70 сигнала срещу главния прокурор

Снимка: БГНЕС

От 2018 г. насам, срещу главния прокурор Иван Гешев са постъпили над 70 сигнала с твърдения за извършени от него нарушения и/или престъпления, съобщи прокуратурата. Сигналите са подадени от граждани, адвокати, граждански сдружения, медии, неправителствени организации и асоциации. Прокуратурата многократно се е самосезирала и по публикации в средствата за масова информация, за да провери изнесени данни за евентуално извършени нарушения или престъпления от главния прокурор. След постъпването им сигналите са изпращани на Специализираната прокуратура, а след закриването ѝ с решение на Народното събрание - на Софийската градска прокуратура – единствената в страната, компетентна да извършва проверки и разследвания срещу магистрати, лица с имунитет и членове на Министерския съвет.

По сигналите наблюдаващите прокурори своевременно са възложили извършването на проверки на органите на Главна дирекция „Национална полиция“, Прокуратура и др. Прокуратурата посочва още, че съгласно действащото законодателство не е имало и няма пречка да се води независимо разследване срещу главния прокурор. Във връзка с постъпилите сигнали и образуваните преписки Иван Гешев е давал многократно обяснения пред прокурор, Държавна агенция „Национална сигурност” и Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. Независимо от служебното положение на лицето, срещу което е насочен сигналът, стандартът е един и същ и "внушенията, че главният прокурор е безконтролен, безотчетен и всевластен не отговарят на истината", заключават представителите на прокуратурата.

Още от категорията

Продължават блокадите на пътища в страната от миньорите

Едно денонощие продължава блокадата от миньори и енергетици на магистрала „Тракия“ край Стара Загора, Прохода на републиката и Подбалканския път в района на Гурково. Вчера в парламента беше отхвърлено искането им за отлагане на териториалните планове за..

публикувано на 30.09.23 в 09:29

"Природа Фест" – празник, който насочва вниманието към градската екология

"Есента е време за събиране на посятото, за радост от постигнатото, за равносметка. Есента е този красив миг, в който природата дава своя най-пищен спектакъл – последен за сезона, преди да потъне в сън. Тази есен празнуваме красотата на природата и..

публикувано на 30.09.23 в 07:15

Ден на отворените врати в Министерството на външните работи

Българското Министерство на външните работи обяви 30 септември за Ден на отворените врати. Тези, които изберат да прекарат част от съботния ден във външното ни министерство, ще могат да видят така наречения „Черен мрамор“ – фоайето, през което са..

публикувано на 30.09.23 в 07:00