Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румънският парламент почете празника на българския език

Георги Наков
Снимка: БТА

Българска реч прозвуча в румънския парламент. От трибуната депутатът Георги Наков, който е гласът на българското малцинство в страната, поздрави колегите си депутати по случай 24 май - Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост и Ден на българския език в Румъния.

"Честит празник на буквите!", обърна се на български език Наков към аудиторията и припомни, че освен обща историческа съдба и православна религия, кирилицата също дълго време е свързвала двата народа. “Българите в Румъния се чувстваме привилегировани от факта, че живеем в тази страна. Не само защото сме подкрепяни от румънската държава, а и защото сме намерили истински дом, когато сме пристигнали тук”, заяви депутатът.

Деца ансамбъла за български народни танци "Ръченица” от Стар Бешенов, пременени в български носии, посрещнаха делегацията на Съюза на банатските българи, която гостува в парламента.

Снимки: БТА



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Двуезична брошура “Аз съм българин и вървя с народа си” за Иван Станчов излезе в Лондон

Българското училище “Иван Станчов” към Посолството на България в Лондон издаде брошурата “Аз съм българин и вървя с народа си”, посветена на своя патрон, съобщи Снежина Григорова-Мечева, директор на учебното заведение и съставител на двуезичното..

публикувано на 07.07.24 в 16:27

Литературният конкурс "Изящното перо" вдъхнови десетки българи зад граница и у нас

На 8 юли в Арт салона на БНР-Варна ще се състои церемония по обявяване лауреатите от международния литературен конкурс "Изящното перо-2024" и връчване на грамоти и награди. Конкурсът е по идея на Снежана Галчева от Чикаго, председател на..

публикувано на 07.07.24 в 15:20

Български ученици в Италия пресъздадоха във филм историята на лечителя Иван Раев

Възпитаници на Българското училище “АзБуки” в Рим и Колеферо разказаха във филм историята на билкаря Иван Раев (1876-1938 г.), съобщи директорката на учебното заведение Мариола Георгиева. “Билкарят Иван Раев” е създаден в рамките на националната..

публикувано на 07.07.24 в 09:40