Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Българите честват 24 май с шествия и празнични прояви

4
Снимка: БТА

С празнични прояви в цялата страна и в българското духовно пространство в чужбина  българската общност чества Деня на светите братя Кирил и Методий, празник на българската азбука, просвета и на славянската книжовност.

Кулминация на празника в София беше столичното шествие, завършило с церемония пред Националната библиотека и паметника на равноапостолите Св. св. Кирил и Методий.

На събитието президентът Румен Радев каза: "Има един ден в годината, в който България изглежда така, както мнозина искаме да я видим. Има един празник, за който не спорим. В деня на светите братя Кирил и Методий зарязваме злободневните дискусии, пози и титли. Крачим заедно в шествията…. На 24 май всички българи имаме повод да почувстваме уюта на нашия роден език, в него се завръщаме като свой дом, дори когато сме сами в мислите си или далеч от родината. Нека не забравяме, че ние живеем в езика и той живее чрез нас. Всички заедно подреждаме този единствен общ дом“.


БНР подкасти:

Галерия

Още от категорията

Момче с аутизъм представя втора самостоятелна изложба

Дванайсетгодишният Сашко, който през м.г. изчезна и беше открит след деветдневно издирване, днес ще представи втората си самостоятелна изложба. Тя ще бъде подредена в Минната дирекция на родния му град Перник.   Посетителите ще видят 24 картини на..

публикувано на 27.09.23 в 06:55

Остава в сила жълтият код за силен вятър в 6 области на Източна България

Във сряда  минималните температури ще са от 11 до 16°, в София - 11°. На изток ще е мъгливо. През деня ще има разкъсана облачност, по-значителна над планините, но и там ще е почти без валежи. Максималните стойности ще са от 23 до 30°, в столицата - 23°...

публикувано на 26.09.23 в 18:35
Тошко Йорданов

Депутатите забраниха на първо четене дейността на частните лаборатории на границата

Фитосанитарният контрол на граничните пунктове ще се извършва само в лаборатории на Българската агенция по безопасност на храните, решиха депутатите на първо четене с промените в Закона за управление на агрохранителната верига. По този начин ще бъде..

публикувано на 26.09.23 в 17:27