Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Българската делегация за 24 май беше приета от папа Франциск

Снимка: БТА

Председателят на Народното събрание Росен Желязков бе приет във Ватикана от папа Франциск. Светият отец по-късно даде разширена аудиенция на българската делегация за 24 май. Гостите подариха на папата златовезана икона със светите братя Кирил и Методий и Св. Климент. Домакините подариха на българската делегация пластика с цвете и гълъб, с посланието, че мирът и човечността са крехки и трябва всячески да се пазят. 

На среща с държавния секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин Желязков е обсъдил темите за войната в Украйна и българо-македонските отношения.

В базиликата "Сан Клементе" българската делегация участва в православна литургия отслужена от български духовници пред иконата на Св. Кирил. Присъстваха и българи от Италия. Председателят на парламента честити на множеството 24 май, а всички заедно изпяха химна „Върви народе възродени“.

Снимки: БТА

БНР подкасти:

Още от категорията

Във вторник и в сряда ще е есенно топло

Във вторник  минималните температури ще са от 8° до 13°, в София – 9°. През деня ще е предимно слънчево. Максималните стойности ще са от 22° до 27°, в столицата - 23°. По Черноморието  ще е слънчево. Температурите на въздуха ще са до 21-23°...

публикувано на 02.10.23 в 19:05

България днес – 2 октомври 2023 г.

В „България днес“ на 2 октомври говорим за протеста на миньори и енергетици, който продължава четвърти ден. Срещаме ви с български деца от Украйна, които отправят послание за мир. Научаваме как и защо една българка - виртуоз на..

публикувано на 02.10.23 в 19:00

Протестиращите миньори и енергетици поставиха шест искания 

С шест искания излязоха протестиращите миньори и енергетици, за да преустановят блокадите.   Мините и топлоцентралите са обречени, смятат управляващите Те настояват за предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост в частта енергетика; за..

публикувано на 02.10.23 в 16:19