Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Брюксел отправи три икономически препоръки към България

Снимка: архив

В препоръките на Еврокомисията към икономиките на страните от ЕС за България се казва, че заедно с още 14 страни в общността тя не спазва изискването за бюджетен дефицит от 3%. Очаква се тази година дефицитът да е 4,8 %.

Препоръчва се София да прекрати мерките за енергийна подкрепа, предвидени до края на 2023 г. и да пренасочи спестените средства към намаляване на държавния дефицит.

Препоръчва се осигуряване на ефективно управление за бързо изпълнение на плана за икономическо възстановяване и усвояване на безвъзмездните средства от ЕС.

Третата препоръка е за намаляване на зависимостта от изкопаеми горива, ускоряване прехода към чиста енергия, бързо въвеждане на възобновяеми енергоизточници и възможности за съхранение на произведената от тях енергия.


Още от категорията

България и още 7 страни от ЕС наложиха по-лек стандарт за Евро-7

С усилията на България и още 7 страни от ЕС бе приет по-лекият вариант на новия стандарт Евро-7 за емисиите от бензинови и дизелови двигатели.  Италия, България, Чехия, Франция, Унгария, Полша, Румъния и Словакия се противопоставиха на началния..

публикувано на 26.09.23 в 09:37

1 януари 2025 г. е целевата дата за приемане на еврото

България ще запише в официален документ 1 януари 2025 г. като целева дата за приемане на еврото, става ясно от проект, публикуван на правителствения сайт. Страната ни пропусна 1 януари 2024 – предишната целева дата за въвеждане на европейската..

публикувано на 24.09.23 в 10:50

България отстъпи 3-то място в ЕС като износител на пшеница

България отстъпи на Франция третото място в класацията на износителите на мека пшеница от Европейския съюз от началото на селскостопанския сезон (1 юли) и вече е четвърта с 877 хил. тона. Това сочат данни на Европейската комисия. Първа остава Румъния с..

публикувано на 12.09.23 в 17:46