Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Две нови организации ще популяризират българските достижения сред обществеността на Лас Вегас

Навръх 24 май българи в Лас Вегас посетиха кметството на града

7
Снимка: Генерално консулство на България в Лос Анджелис

Голяма българска делегация, предвождана от генералният консул на България в Лос Анджелис Бойко Христов постиха кметството на Лас Вегас, за да получат официално прокламацията, с която 24 май бе обявен за Ден на българското културно наследство в Лас Вегас. В документа кметът Каролин Гудман официално приканва жителите и посетителите на града да отбележат също 145-ата годишнина от освобождаването на България и 120-ата годишнина от установяването на дипломатическите отношения между България и САЩ.

Част от делегацията бяха представители на Българската асоциация в Невада, Българският бизнес дамски клуб, двете български училища, българските ресторанти, фолклорният състав Жарава и др. – съобщи за Радио България Мария Самичкова, говорител на Българската асоциация, припомняйки, че в Лас Вегас и тази година празникът 24 май беше отбелязан с мащабен събор, на който се събраха стотици сънародници.

Българската общност в Лас Вегас е една от най-сплотените в организацията на български събития и почитането на българските традиции и културно наследство.

"Горещата точка в отбелязването на 24 май е Лас Вегас точно поради тази прокламация – каза специално за Радио България консулът Бойко Христов, след посещението в кметството на града. – Изключително съм щастлив. Развълнувах се много и от подкрепата на българите и силното присъствие по време на връчването на документа. Десетки сънародници дойдоха заедно с мен да получим прокламацията, да попеем и да отбележим заедно празника. Тази прокламация, освен че припознава 24 май като ден на българското културно наследство, отбелязва още две много важни годишнини – 145 години свободна България и 120 години от установяване на дипломатически отношения между България и САЩ. И това е едно много добро начало за бъдещи инициативи, които ще правим с местната управа."

Г-н Бойко Христов се срещна и с Дамския бизнес клуб във Вегас. Това е може би най-новата българска организация на Западния бряг, в която членуват едни много активни, успешни и амбициозни българки. „Може би първата инициатива, която ще направим заедно с цел промотиране на България и българските достижения, е една изложба и прожекция на филм, посветени а 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи по време на Втората световна война. Това е изключителен повод за гордост от страна на българската държава, защото ние, заедно с Дания сме единствените държави, които по време на една от най-големите злини в историята на човечеството ,успяваме да устоим на натиска и да спасим евреите си. Еврейската диаспора на Западния бряг приема много позитивно тази част от нашата история, непрекъснато ни подпомагат в нейното промотиране“ - посочи Бойко Христов.

Сънародниците ни в Лас Вегас за запознали консула и с още една своя нова инициатива - създаване на "Български младежки културен клуб", който би следвало да окаже важна роля в поддържането на българските традиции и култура отвъд Океана.

Репортаж на Мария Самичкова, Лас Вегас

Снимки: Генерално консулство на България в Лос Анджелис, личен архив

По публикацията работи: Марта Рос


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

София и Ирина Кушлеви

Основателките на училище "Зора" в Ричмънд: Да пазим корените и българския си дух!

През 2014 г. в град Ричмънд, столицата на щата Вирджиния в САЩ, започва историята на българското неделно училище "Зора". И, ако преди десет години неговите възпитаници са едва 14, днес те са тройно повече. За да заведат детето си на българско..

публикувано на 21.07.24 в 08:48

Зам.-министър Невяна Митева се срещна с българската общност в Берисо - Аржентина

По време на своята визита в Аржентина зам.-министърът на външните работи Невяна Митева се срещна с българската общност в град Берисо и бе почетен гост в седалището на Българското културно дружество „Иван Вазов“. Това стана при откриването на..

публикувано на 20.07.24 в 17:23

Българският патриарх Даниил се срещна с Асоциацията на българските училища в чужбина

Негово Светейшество Българският патриарх Даниил прие на 19 юли, в Синодалната палата, Управителния съвет на Асоциацията на българските училища в чужбина, съобщи на сайта си Българската патриаршия.  Председателят на асоциацията Петя..

публикувано на 20.07.24 в 00:08