Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Открита е процедура по предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор

Снимка: БТА

Висшият съдебен съвет определи като допустимо искането за отстраняване на Иван Гешев. Така беше открита процедура по предсрочното прекратяване на мандата му като главен прокурор.

Сред разгледаните от ВСС теми е сигналът на заместник главния прокурор и шеф на НСлС Борислав Сарафов, в който той отбелязва, че пред него и още шестима прокурори Гешев е пуснал запис на свой разговор с члена на ВСС Йордан Стоев и е заявил, че има над 150 аудио записа на политици, магистрати и членове на ВСС. Съветът обаче реши да не изслушва въпросните шестима прокурори.

Срещу Гешев има и друг сигнал, подаден от четирима членове на ВСС, според които главният прокурор е нарушил етичния кодекс на българските магистрати с думи, казани пред медиите на 15 май: „…между другото ясно е какъв е политическият боклук в Народното събрание. … и е време да бъде изметен този, както казах политически боклук…“, напомня lex.bg.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В края на седмицата времето остава облачно и дъждовно

В петък , 19 април, минималните температури в страната ще са между 2 и 7°, в София 1°. Облачността ще е значителна, с разкъсвания по поречието на Дунав. По обяд в Рило-Родопската област ще завали. Дъждът до вечерта ще обхване Южна България...

публикувано на 18.04.24 в 20:20

Рисковете за страната идват от образованието, демографията и здравеопазването

10 основни риска пред страната за идната декадапосочва националното експертно проучване, озаглавено "Десет години, десет риска пред България", предава БТА. "Влошаване на системата на образованието“ е водещият риск посочен от допитването...

публикувано на 18.04.24 в 19:50

България днес - 18 април 2024 г.

В „България днес“ на 18 април, Световен ден на радиолюбителите, разговаряме с Виктор Маринов, отдаден на радиото от 1977 г., след това се спираме на конвенционалните форми на журналистиката и въпроса доколко те намират отклик у младата публика в контекста..

публикувано на 18.04.24 в 19:00