Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С душа на пътешественик – блогърката Елена Колева

13
Снимка: личен архив

Родена с душа на пътешественик, Елена Колева от малка жадува за срещи с екзотични земи и слабо популярни български красоти. Когато се научава да чете, е едва 4-годишна. Тогава случайно намира в библиотеката на дядо си книжка, наречена "Атлас на света". "Аз с часове прекарвах заровена в страниците ѝ. Повтарях мислено очертанията на континентите и държавите, четях в захлас непознатите имена и си представях какво ли е да си там", споделя Елена Колева пред Миглена Иванова и Радио България. И така, когато поотраства, Елена решава, че е дошло време да сбъдва мечтите си и тръгва по света. Оказва се обаче, че когато една мечта се сбъдва, тя отваря място за следваща. Ражда се и блогът ѝ, в който тя разказва увлекателно за преживелиците си, но и дава много полезна за туристите информация за местата, които посещава, на български, английски и испански език. И всичко това – гарнирано с великолепни снимки, които са способни да запалят жаждата за пътешествия дори у най-откровения домошар.

Синята дупка, Белиз

"Важното е да съумееш да запечаташ момента и емоцията", разкрива Елена тайната на фото майсторството си. Само за последната година тя посещава държави в Европа, Южна Америка, Азия и Африка, прелита над голямата карстова фуния "Синята дупка" край бреговете на Белиз и над Наска в Перу – мечта на любителите на древните загадки, потапя се в атмосферата на две пустини и две джунгли. Сега мечтае да обиколи с раница на гръб и камера в ръка цяла Южна Америка, да стъпи в Нова Зеландия и на Фарьорските острови. Въпреки всички чудеса, които е видяла по света, тя е убедена – най-вълнуващо е пътешествието, което предстои! Но светът е шарен и понякога, признава Ели, по пътя си среща истории, които силно я натъжават и дори изпълват с гняв:

Кладенецът на посвещението, Португалия

"Ще дам за пример една много прясна случка от Гватемала. Посетихме в джунглата един страхотен водопад, който беше с гореща вода, а самата река беше със студена вода (водопадът Агуа Калиенте). Намираше се в гората. На път към самия водопад попаднах на няколко дечица, които бяха голи, мръсни, но усмихнати. Заговорих се за кратко с тях. Попитах ги за имена, години, и си продължихме по пътя. Обаче на връщане от водопада видях същите тези деца – носеха торби с дърва, закачени на главите си. И сега настръхвам, като си спомням това. Тази картина никога няма да излезе от съзнанието ми."

Обиколките из различни континенти, срещите със знайни и незнайни красоти кара Елена Колева още повече да обикне и оцени богатството на българската земя. През уикендите, когато е свободна, гледа да избяга от София и да кръстосва из България.

"Всяко кътче е прекрасно по свой си начин", твърди тя. На въпрос, кои места би препоръчала на чужденците, идващи у нас, отговаря:

Село Косово

"Имаме прекрасна природа и много красиви места, с които да се гордеем. Може би бих ги завела в по-малко познатите селца в Родопите, например Мугла, Манастир, Косово. Много харесвам гледките към Искърското дефиле. Това също е един прекрасен район, не толкова популярен и туристически. Може би е популярен само за хората, живеещи близо до София. И по Черноморието има прекрасни кътчета и закътани плажчета, но, честно казано, предпочитам да не казвам за тези места."

Копривщица

Елена Колева е от онзи тип пътешественици, които обичат сами да планират маршрутите и пътуванията си, а опита си е готова да сподели с всеки, който реши да тръгне на път без подкрепата на туристическа агенция. Ето някои от ценните съвети, които тя даде в края на нашата среща:

"На първо място бих казала да преценят възможностите си, за да няма неприятни изненади. Ако за първи път организират самостоятелно пътуване, нека да е до по-близка дестинация и за по-кратък период, за да видят, как ще се справят и дали е за тях този начин на пътуване. Например ние, преди да се впуснем в обиколка на Италия, която беше изключително интензивна и нощувахме всеки ден на различно място, решихме да направим нещо по-кратко и по-близко до България. Избрахме да посетим Хърватия за 8-9 дни. Начертахме маршрута, запазихме местата за нощувка и тръгнахме. Отрази ни се доста добре и преценихме, че това е нашият начин на пътуване. На следващата година организирахме сами голямата ни обиколка на Италия. Знаехме какво ни очаква и нямаше неприятни изненади. Друг важен съвет към хората, които ще си организират сами пътуване, е много внимателно да изберат с кого ще тръгнат. Ако не искате да пътувате сами, изберете хора, с които сте на една вълна и споделяте еднакви възгледи. Пътуване, в което един иска да види максимално много, друг пие кафе до 11 часа, а трети го привлича шопингът, от самото начало е обречено на провал.“

Вернаца, Чинкуе тере, Италия

Чуйте разговора с Елена Колева в звуковия файл:

Снимки: Елена Колева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Цвети и нейните "щастливи" биволи от породата българска мурра

Тя е красива, стройна, млада и образована. Притежава всички качества за успешна кариера на модния подиум или в рекламния бизнес! Но избира да отглежда … биволи на село. Цветелина Недкова завършва с отличие висшето си образование в специалностите..

публикувано на 16.04.24 в 10:05

Елена Арнаудова от Братислава: Словаците ценят и уважават България

Елена Арнаудова пристига в Словакия през 2004 г., когато след конкурс е избрана да оглави Българския културен институт в Братислава . В продължение на девет години тя се грижи за това българската култура да бъде представена по възможно най-добрия..

публикувано на 14.04.24 в 07:10

Синди Николофски – една албанка с български корени в София

Българите в Албания са признати като национално малцинство през 2017 година, но не разполагаме с официални данни за броя им, тъй като окончателни данни от преброяването на населението през миналата година все още не са публикувани. Немалко албанци с..

публикувано на 10.04.24 в 12:30