Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Задава се "Музите 2023"

В Созопол представят талантите на България от различни краища на света

Записването за младежкия международен фестивал е в ход

Созопол
Снимка: Красимир Мартинов

От 5 до 15  юли 2023 г. Созопол ще бъде домакин на 17-ия сезон на  Международния младежки фестивал на изкуствата „Музите”, организиран от Сдружение „Музите” и община Созопол под патронажа на Вицепрезидента на Република България със съдействието на Изпълнителна агенция на българите в чужбина.


„Музите” е многожанров фестивал с конкурсен характер за различните сценични изкуства: танц, музика, театър, изобразително, приложно изкуство, фотография, нестандартни форми, художествена литература и кино. Фестивалът е домакин на близо 2000 участници от 25 страни и е едно от най-големите младежки събития в Източна Европа.


Освен да предостави възможност за летен отдих с творческа изява, фестивалът „Музите“ цели да покаже талантите на България от различни точки на света, съхраняването на българския дух и културата на нацията ни, както и да приобщи повече българи към културния живот в страната ни. Ето защо, са добре дошли сънародниците ни от българските общности по света, желаещи да представят своето изкуство в родината, казват организаторите. Заявките за участие се подават до 30 май 2023 г. Вижте как - на www.muzite.org

На представителите на българските общности, които няма да могат да посетят България и Созопол през това лято, се предоставя възможност за участие с видео представяне. За целта, желаещите трябва да изпратят кратко видео с добро техническо качество, заснето и монтирано с мобилен телефон, фотоапарат или любителска камера, с времетраене до 3 минути. Видеото трябва да представя творчеството на участника чрез клип, репортаж, интервю, художествена импресия или под друга форма, с поздрав или послание към България и фестивала „Музите“.


Получените видеоматериали ще бъдат излъчени пред публика по време на фестивала. Творбите се изпращат на имейл: fest@muzite.org, най-късно до 05.06.2021 г. Подробна информация – на www.muzite.org и www.aba.government.bg

Снимки: muzite.org




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Мария Николова

Мария Николова – българка от Бесарабия, която върна семейството си към корена

Украинският Болградски район е считан за своеобразна "столица" на бесарабските българи. Това е районът, в който живее най-компактно етническо българско население зад граница. Сънародниците ни намират убежище в Бесарабия и създават там своите..

публикувано на 03.09.24 в 10:20

Велико Търново впечатли сънародници от Сърбия

Българо-сръбският център от Враня организира  двудневна екскурзия до Велико Търново за членовете на сдружението. Голяма част от пътуващите за първи път посетиха старата българска столица.  „Дължим голяма благодарност на Генералното консулство..

публикувано на 02.09.24 в 14:02

Един час повече български език ще се изучава в Тараклия

Втори септември поставя началото на новата учебна година в молдовския район Тараклия, в който преобладаващата част от населението е с български корени. За първи път училищния праг прекрачват 308 първокласници, което е със 17 деца повече от..

публикувано на 02.09.24 в 13:25