Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Потвърдиха, че Петков и фон дер Лайен са разговаряли по телефона

Снимка: БГНЕС

От Еврокомисията потвърдиха, че председателката Урсула фон дер Лайен и бившият премиер Кирил Петков са обсъждали важни теми за България, като подготовката на страната за еврозоната и влизането в Шенген, съобщи от Брюксел кореспондентът на БНР Ангелина Пискова.

"Позицията на председателката и по двата въпроса е добре известна. Тя още веднъж потвърди подкрепата си за приемането на България в Шенген. Има много стриктен процес за влизане в еврозоната, който се прилага за всички страни. Явно е, че правилата трябва да се спазват", казват от Еврокомисията.

Съобщението идва след разпространения запис, в който Петков казва, че фон дер Лайен го е уверила в шансовете на България да влезе в Шенген, като се е пошегувала, че може да се направи компромис за еврозоната. 


Още от категорията

Как да гласуваме, ако не живеем на постоянния си адрес

На различен от постоянния си адрес на местните избори на 29 октомври могат да гласуват избирателите, които имат настоящ адрес, регистриран преди 28 април 2023 г. в съответното населено място. Това изискване е свързано с въведената от парламента..

публикувано на 04.10.23 в 15:48

Премиерът Денков ще се срещне с германския канцлер Олаф Шолц

Премиерът Николай Денков заминава за Берлин, където ще се срещне с федералния канцлер на Германия Олаф Шолц. В рамките на срещата им тази вечер двамата ще беседват по теми, свързани с Шенген, Западните Балкани, войната в Украйна и предстоящите разговори на..

публикувано на 04.10.23 в 15:12
Министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков и посланикът на Казахстан Н.Пр. Виктор Темирбаев

България иска да привлече товарен трафик от Казахстан

Осигуряването на бърза и ефективна свързаност между Азия и Европа през българските пристанища е сред приоритетите на правителството. Това заяви министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков на среща с посланика на Казахстан Виктор..

публикувано на 03.10.23 в 13:16