Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Близо 1500 души се включиха в похода по стъпките на Ботевата чета

Снимка: Община Козлодуй

Започна 75-ото издание на националния поход по стъпките на Ботевата чета до историческия връх Околчица, към който се присъединиха 16 области на България. Походът, в памет на Ботевия подвиг, е най-старият и най-масовият в страната ни, при който участниците извървяват 120 километровия маршрут от Козлодуй до връх Околчица, в продължение на пет дни.

Тази година, в него се включиха близо 1500 души, от които 1200 са ученици. По думите на Евгени Филипов, дългогодишен ръководител на начинанието, походът учи младежите на родолюбие, да уважават ценностите на България, а също и на дисциплина. Евгени Филипов отбелязва още, че това е мястото, на което четниците са тичали стремглаво - само и единствено с мисълта за освобождението на България, затова участниците в похода трябва да пристъпват със сведена глава.


Още от категорията

Пищен празник на сливата в Троян

Фестивалът на сливата е един от най-атрактивните есенни празници, който се провежда ежегодно в края на месец септември в Троян. Свързан е с основен поминък на Троянския край – отглеждането на сливовата култура, производство на троянската сливова ракия..

публикувано на 22.09.23 в 05:25

Канатицата вдъхновява български фестивал в Канада и любопитен музикален проект

Българската общност във Ванкувър, Канада, провежда фестивал на българските народни танци и шевици "Канатица" (21-24 септември) с участието на групи от цяла Северна Америка и Канада. Това е десетото издание на фестивала и съвпада с 20-годишнината от..

публикувано на 21.09.23 в 10:15

Как са се обличали гражданите преди два века

В рамките на Европейските дни на наследството, на 16 септември Националният политехнически музей представя гостуващата изложба „ Традиция и модерност – градско облекло от края на ХІХ до средата на ХХ век “. Подготвена от Общинския исторически..

публикувано на 16.09.23 в 09:49