Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деца създадоха дизайн на собствени банкноти в конкурса „Моята паричка“

10
Константин Узунов, 11 г., Вяра Тодорова, 9 г.

679 деца от 94 населени места в България се включиха в Националния конкурс за детска рисунка „Моята паричка“. Малките художници на възраст до 12 г. имаха за задача да измислят проект на банкнота от съществуваща или въображаема валута и да изготвят дизайна като решат, кой да е изобразен на банкнотата, с какъв номинал ще е паричният знак, какви задължителни компоненти, отличителни знаци и защитни елементи ще включва.

„Често в разговори с учители и родители на тема финансовата грамотност на децата срещах осмисляне, че темата е важна и е необходимо да работим с децата в тази насока, и в същото време притеснение как да я въведем разбираемо – разказва Наталия Тодорова от организаторите. – Този конкурс се роди като отговор на това притеснение, давайки простичък инструмент - с помощта на една интересна арт-инициатива да подхванем по-важния разговор за парите, финансовите навици, стойността на благата, разбирането как работят икономиките, за да растат децата по-образовани, по-информирани и по-проспериращи.“

Кристина Манушкина, 12 г. Паричка със символите на България

Голяма част от децата са изобразили известни исторически личности и съвременници. От банкнотите строго гледат български владетели, революционери, възрожденци, спортисти, умело са вплетени елементи от българската история и култура. В проектите са включени също анимационни герои, растения и животни и дори извънземни.

Даниела Йорданова, 12 г. Хан Аспарух. Основател на българската държава

„Може би нещото, което ги обединява е, че няма нито един политик – споделя наблюденията си Наталия Тодорова. – Интересно е също, че доста от децата са предпочели техните банкноти да са с висок номинал – 1000, 100 000, 1 милион различни парични единици. Това не означава, че децата очакват хиперинфлация, а по-скоро демонстрира тяхното възприятие за парите и за стойността изобщо. Има доста интересни проекти, някои от тях са толкова съвършени, че са готови да влязат директно в печатницата на БНБ.“

Атанас Хаджиев, 9 г. Националният герой Васил Левски

Участниците са работили сериозно по темата, и въпреки че става въпрос за конкурс на детски рисунки, те съдържат много дълбоки послания, които ни подтикват да се замислим - опазване на мира, на природата, важността на майката, грижа за бедните….

Ифраим Мерсим, 11 г. Паричка за всички бедни хора. С нея могат да се купуват лекарства. В купата са събрани различни валути.

„Наистина е много впечатляващо какви послания са избрали да пресъздадат децата чрез парите. Успели са да уловят тази тънка нишка при паричните знаци, защото те винаги в исторически план са представяли културното, икономическото и политическо развитие на дадена държава – подчертава събеседничката ни в интервю за Радио България. – И всъщност тези послания ни карат да се замислим като общество за проблемите, които вълнуват следващото поколение, и пред които то много рядко трябва да се изправи и да реши.“

Преслава Пенева, 12 г. Да защитим кафявата мечка в България

Вече е известен Победителят на публиката. Това е 11-годишната Мария-Магдалена Бонева от Ямбол. Нейната парична единица „хитри“ е наречена на героя от българския фолклор Хитър Петър, който е изобразен, яхнал магаре. Номиналът е 999, по една от приказките, в която той надлъгва чорбаджията. Издател на банкнотата е Хитра народна банка, а защитите са българска шевица, възрожденска къща и красива българска природа. Номерът пък е съчетание от годината на конкурса и номинала.

Мария-Магдалена Бонева, 11 г., Победител на публиката

А победителите, излъчени от журито, ще станат ясни на 3 юни, когато ще бъде открита и изложба с впечатляващите произведения на участниците в конкурса „Моята паричка“. До 15 юни творбите ще могат да се видят в галерията за съвременно изкуство „Уникредит Студио“ в София с вход свободен.

Стефан Стойчев, 5 г. Проект на банкнота, която важи във всички морски градове по света

„Много се надявам да се превърне в ежегодна инициатива, още повече, че за България предстои приемането на еврото като национална валута, така че може конкурсът да прерасне в такава посока и децата да мислят и да пресъздават своите рисунки на тази тема. Това, което видяхме, показва много голям талант на децата в художествено отношение, но и разбирането им за това, какво представляват парите, какви са техните функции и как трябва да изглеждат.“

Радомир Ангелов, 9 г. Георги Иванов. Първият българин в Космоса. Номинал 33 лева, защото е летял с космическия кораб Съюз-33.

Снимки: организаторите

БНР подкасти:

Галерия

Още от категорията

Виртуалната изложба за Сирак Скитник провокира интерес в Братислава

Мултимедийната изложба, с която БНР отбеляза 140 години от рождението на първия директор на радиото Сирак Скитник и 80 години от смъртта му, беше представена в Българския културен институт в словашката столица с атрактивна презентация от автора й..

публикувано на 23.02.24 в 01:18

Краят на седмицата идва с топло време и разкъсана облачност

В петък, 22 фвруари, минималните температури в България ще са между 0 и 5°, в София 2°. През деня ще има разкъсана облачност на много места до слънчево. Повече облаци ще има над крайните южни райони, но само на места там след обяд ще превали. На..

публикувано на 22.02.24 в 20:45

България днес – 22 февруари 2024 г.

В "България днес" търсим отговор на въпроса ще обърка ли бъдещето дигиталното ни настояще и защо все повече български деца стоят пред екраните, а не пред "хартиения прозорец" към света- книгата или навън, сред природата. Ще дадем и предложения, свързани..

публикувано на 22.02.24 в 19:00