Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деца създадоха дизайн на собствени банкноти в конкурса „Моята паричка“

10
Константин Узунов, 11 г., Вяра Тодорова, 9 г.

679 деца от 94 населени места в България се включиха в Националния конкурс за детска рисунка „Моята паричка“. Малките художници на възраст до 12 г. имаха за задача да измислят проект на банкнота от съществуваща или въображаема валута и да изготвят дизайна като решат, кой да е изобразен на банкнотата, с какъв номинал ще е паричният знак, какви задължителни компоненти, отличителни знаци и защитни елементи ще включва.

„Често в разговори с учители и родители на тема финансовата грамотност на децата срещах осмисляне, че темата е важна и е необходимо да работим с децата в тази насока, и в същото време притеснение как да я въведем разбираемо – разказва Наталия Тодорова от организаторите. – Този конкурс се роди като отговор на това притеснение, давайки простичък инструмент - с помощта на една интересна арт-инициатива да подхванем по-важния разговор за парите, финансовите навици, стойността на благата, разбирането как работят икономиките, за да растат децата по-образовани, по-информирани и по-проспериращи.“

Кристина Манушкина, 12 г. Паричка със символите на България

Голяма част от децата са изобразили известни исторически личности и съвременници. От банкнотите строго гледат български владетели, революционери, възрожденци, спортисти, умело са вплетени елементи от българската история и култура. В проектите са включени също анимационни герои, растения и животни и дори извънземни.

Даниела Йорданова, 12 г. Хан Аспарух. Основател на българската държава

„Може би нещото, което ги обединява е, че няма нито един политик – споделя наблюденията си Наталия Тодорова. – Интересно е също, че доста от децата са предпочели техните банкноти да са с висок номинал – 1000, 100 000, 1 милион различни парични единици. Това не означава, че децата очакват хиперинфлация, а по-скоро демонстрира тяхното възприятие за парите и за стойността изобщо. Има доста интересни проекти, някои от тях са толкова съвършени, че са готови да влязат директно в печатницата на БНБ.“

Атанас Хаджиев, 9 г. Националният герой Васил Левски

Участниците са работили сериозно по темата, и въпреки че става въпрос за конкурс на детски рисунки, те съдържат много дълбоки послания, които ни подтикват да се замислим - опазване на мира, на природата, важността на майката, грижа за бедните….

Ифраим Мерсим, 11 г. Паричка за всички бедни хора. С нея могат да се купуват лекарства. В купата са събрани различни валути.

„Наистина е много впечатляващо какви послания са избрали да пресъздадат децата чрез парите. Успели са да уловят тази тънка нишка при паричните знаци, защото те винаги в исторически план са представяли културното, икономическото и политическо развитие на дадена държава – подчертава събеседничката ни в интервю за Радио България. – И всъщност тези послания ни карат да се замислим като общество за проблемите, които вълнуват следващото поколение, и пред които то много рядко трябва да се изправи и да реши.“

Преслава Пенева, 12 г. Да защитим кафявата мечка в България

Вече е известен Победителят на публиката. Това е 11-годишната Мария-Магдалена Бонева от Ямбол. Нейната парична единица „хитри“ е наречена на героя от българския фолклор Хитър Петър, който е изобразен, яхнал магаре. Номиналът е 999, по една от приказките, в която той надлъгва чорбаджията. Издател на банкнотата е Хитра народна банка, а защитите са българска шевица, възрожденска къща и красива българска природа. Номерът пък е съчетание от годината на конкурса и номинала.

Мария-Магдалена Бонева, 11 г., Победител на публиката

А победителите, излъчени от журито, ще станат ясни на 3 юни, когато ще бъде открита и изложба с впечатляващите произведения на участниците в конкурса „Моята паричка“. До 15 юни творбите ще могат да се видят в галерията за съвременно изкуство „Уникредит Студио“ в София с вход свободен.

Стефан Стойчев, 5 г. Проект на банкнота, която важи във всички морски градове по света

„Много се надявам да се превърне в ежегодна инициатива, още повече, че за България предстои приемането на еврото като национална валута, така че може конкурсът да прерасне в такава посока и децата да мислят и да пресъздават своите рисунки на тази тема. Това, което видяхме, показва много голям талант на децата в художествено отношение, но и разбирането им за това, какво представляват парите, какви са техните функции и как трябва да изглеждат.“

Радомир Ангелов, 9 г. Георги Иванов. Първият българин в Космоса. Номинал 33 лева, защото е летял с космическия кораб Съюз-33.

Снимки: организаторите

БНР подкасти:

Галерия

Още от категорията

Изложба разказва за българите в Западните Балкани през XIX–XXI в.

Изложба "Българите в Западните Балкани през XIX – XXI в.“ се открива днес в 15.30 ч. в галерия "Старата череша" в кюстендилското село Раждавица. Фокусът е поставен върху миналото и настоящото на българите, населяващи четири държави – Албания, Косово,..

публикувано на 01.03.24 в 07:10

Баба Марта идва с облаци и дъжд

В петък  минималните температури в България ще са между 5° и 10°, в София 6°. На много места в Западна и Централна България ще има валежи от дъжд, в планините над 1800 метра от сняг. В повечето райони валежите ще са слаби, по-значителни ще са в крайния..

публикувано на 29.02.24 в 19:05

Държавната лаборатория на границата ще намали изчакването на тировете

Държавна лаборатория за изследване на пестициди заработи от днес на ГКПП "Капитан Андреево" на границата с Турция. Тя беше открита в присъствието на премиера Николай Денков и министъра на земеделието Кирил Вътев. Сред официалните гости бяха и генералният..

публикувано на 29.02.24 в 15:56