Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Алина Пейогло и Мария Бабова са победителите в "Диктовката по български език" в Молдова

Снимка: Facebook / Maria Delibaltova

281 души се включиха в конкурса "Диктовка по български език", организиран в Молдова по случай Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. В I категория - от 13 г. до 19 г., победител е Алина Пейогло от с. Кирсово, а в категория II - над 20-годишни, първото място спечели Мария Бабова от Комратския държавен университет. 

"Българите от диаспората в Молдова получиха възможност не само да покажат своята грамотност на родния си български език, но и за пореден път да докажат своето българско самосъзнание", отбеляза на страницата си във Фейсбук д-р Мария Делибалтова, командирована от българското Министерство на образованието в град Комрат, която беше и председател на комисията за проверка на писмени работи, съобщава БТА. Делибалтова изрази надежда състезанието, което през тази година се проведе за пръв път, да се превърне в традиция.

Още от категорията

Лондонски съд предяви обвинения към петима българи за шпионаж в полза на Русия

Петимата българи, уличени във Великобритания в заговор за шпионаж в полза на Русия, остават в затвора.   Орлин Русев, Бисер Джамбазов, Катрин Иванова, Иван Стоянов и Ваня Габерова днес бяха обвинени в конспирация за шпионаж, наблюдение на хора и..

публикувано на 26.09.23 в 15:23

България отпуска поредна финансова помощ за район Тараклия в Молдова

Споразумение за отпускане на около 1,5 млн. лева (14,5 млн. леи) от България за нуждите на район Тараклия беше подписано в Българското посолство в столицата на Молдова от посланик Мая Добрева и председателя на район Тараклия Иван Паслар.  "Финансовата..

публикувано на 25.09.23 в 15:20

Българи от Ню Йорк празнуваха Деня на независимостта с външния ни министър

Генералното консулство на България в Ню Йорк стана домакин на емоционална българска вечер. По повод Деня на независимостта, десетки българи и техните семейства се срещнаха с вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел, информират от..

публикувано на 23.09.23 в 19:10