Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алина Пейогло и Мария Бабова са победителите в "Диктовката по български език" в Молдова

Снимка: Facebook / Maria Delibaltova

281 души се включиха в конкурса "Диктовка по български език", организиран в Молдова по случай Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. В I категория - от 13 г. до 19 г., победител е Алина Пейогло от с. Кирсово, а в категория II - над 20-годишни, първото място спечели Мария Бабова от Комратския държавен университет. 

"Българите от диаспората в Молдова получиха възможност не само да покажат своята грамотност на родния си български език, но и за пореден път да докажат своето българско самосъзнание", отбеляза на страницата си във Фейсбук д-р Мария Делибалтова, командирована от българското Министерство на образованието в град Комрат, която беше и председател на комисията за проверка на писмени работи, съобщава БТА. Делибалтова изрази надежда състезанието, което през тази година се проведе за пръв път, да се превърне в традиция.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Годишна конференция на АБУЧ` 2024

Българското образование зад граница дискутират преподаватели от училищата ни в чужбина

Всяко лято, по традиция, български учители отблизо и далеч се събират, за да отчетат какво са свършили, къде са срещнали проблеми, както и за да обменят опит и практика. Близо 60 представители на български училища зад граница, университетски..

публикувано на 22.07.24 в 15:36

Михаела Аройо с фотопроект "Сънувам на български" за българите в Бесарабия

Изложбата "Сънувам на български" на младата документална фотографка Михаела Аройо ще бъде открита на 30 юли от 19.00 ч. в софийската галерия "Фотосинтезис". Това е първото цялостно представяне на нейния дългосрочен фотографски проект, посветен на..

публикувано на 22.07.24 в 15:20
Теодор Ушев

Удостояват Теодор Ушев с наградата "Ренато Гутузо" на фестивала Animaphix

Десетото издание на фестивала Animaphix за анимационни филми в Сицилия, Италия, посвещава специална ретроспектива на българския творец Теодор Ушев, който днес ще бъде удостоен с наградата "Ренато Гутузо" за 2024 г., предаде БТА. Ушев ще бъде почетен за..

публикувано на 22.07.24 в 05:35