Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бургас отбелязва 120 години на дипломатически отношения между България и САЩ

Снимка: Регионална библиотека „Пейо К. Яворов“ Бургас

С поредица от разнообразни събития на 30 и 31 май в Бургас ще бъде отбелязана 120-годишнината от установяването на дипломатически отношения между България и САЩ. По този повод в черноморския град пристига и посланикът на САЩ в България Кенет Мертен. Официалното откриване на тържествата е днес на открита сцена "Охлюва" с приветствия от кмета на Бургас Димитър Николов и посланика на САЩ в България и с блуграс и джаз концерт на американския квартет Barbaro.

Началото на дипломатическите отношения е поставено през 1903 г., когато българският княз Фердинанд приема акредитивните писма на Джон Б. Джаксън - пълномощен министър на САЩ за Гърция, Румъния и Сърбия, който става първият дипломатически агент на САЩ за страната ни. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Служебният премиер отговаря на въпроси на граждани

На въпрос на граждани, защо украинските бежанци са на хотел, а пострадалите от пожара в с. Воден във фургони , премиерът отговори на живо във "Фейсбук": "Не бих правил такова противопоставяне. Знаете, че украинските бежанци са бежанци от война...

публикувано на 23.07.24 в 12:16

Българският отбор се представи достойно на Международна олимпиада по математика

Най-добрите български ученици по математика спечелиха 5 медала с участието си в най-престижното състезание по математика в света за 2024 г. На 65-ата Международна олимпиада по математика българският национален отбор спечели 3 сребърни и 2 бронзови медала..

публикувано на 23.07.24 в 12:00

Скопие иска ЕС да бойкотира транспортния Коридор №8 към България

Планът на Северна Македония за средствата от плана на ЕС за растеж на Западните Балкани е подготвен преди две седмици и държавата очаква одобрение от Еврокомисията, посочи в интервю за телевизия "Телма" македонският премиер Християн Мицкоски, предаде БТА...

публикувано на 23.07.24 в 11:56