Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителство с втория мандат - може би, но с много наум

Президентът действа на ръба на правомощията си по Конституция, коментират анализатори

Снимка: БГНЕС

Политическият ребус, в който се намира България става все по-неразгадаем, а изходът от политическата криза, която продължава вече две години, изглежда отново се отдалечава. Допълнително масло в огъня наля записът от проведения на 21 май Национален съвет на "Продължаваме промяната", направен от народния представител Радостин Василев. От него става ясно желанието на партията да кадрува в службите за сигурност, да направи чистка в администрацията, както и да заобиколи част от изискванията за присъединяване на страната към Шенген и еврозоната със съдействието на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Съвсем очаквано изнесената информация провокира остри реакции от страна на политическите лидери, най-краен сред които бе този на "Възраждане" Костадин Костадинов, според когото коалицията ПП-ДБ трябва да бъде забранена, а лидерите ѝ да влязат в затвора за държавна измяна. Много остро реагира и президентът Румен Радев по време на връчването на втория проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство в рамките на 49-ото Народно събрание. Държавният глава се срещна с представителите на втората по численост политическа формация в парламента, именно ПП-ДБ, и, връчвайки папката с мандата на кандидата им за премиер акад. Николай Денков, ги призова да преосмислят изцяло целесъобразността от оползотворяването на този мандат, като го окачестви като "вече дискредитиран".

"Досега не съм наблюдавала ситуация, в която президентът връчва мандат с нежелание, дори с отвращение. Румен Радев връчи мандата на хора, които явно не му харесват. Президентът, който имаме във вида в момента, е вреден за България“ – заяви пред БНР политическият анализатор и граждански активист Весислава Танчева.

Весислава Танчева

Според нея, поведението, което демонстрира държавният глава е на границата на правомощията му по конституция:

"Призовавам партиите в парламента да не бъдат пасивни наблюдатели на това поведение и искаме да се пристъпи към процедура за отстраняване на президента. Дали ще мине, или не, но важното е темата да бъде поставена в дневния ред" - призова Танчева.

Светослав Малинов

"Грозен момент в българската демократична история" – такова определение на процедурата по връчване на мандат даде политологът Светослав Малинов и допълни:

"Очаквам подновяване на преговорите и редовен кабинет до три дни. Това е ситуация, която повече не бива да се отлага. Много лош знак за Европа е словото на президента. Това ще предизвика сериозно сътресение в репутацията. Освен това той заяви, че не иска да му се пипат службите... Това е много дълго обмисляно слово". 

Малинов призова за промени в състава на проектокабинета "Денков" и посочи, че отговорността на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС пред техните избиратели неимоверно нараства.

Явор Божанков

"Президентът би трябвало да съдейства и да е онзи медиатор, който да полага всички усилия, независимо дали е първи, втори или трети мандат, България да има редовно правителство – категоричен е народният представител от ПП-ДБ Явор Божанков. – Че Радев работи за поредното служебно правителство не е тайна, но не го беше заявявал така директно. За него Конституцията изглежда, че е някакъв досаден декор. Атаките от президентството не са спирали, но това е техният връх", коментира той връченият втори мандат за съставяне на правителство на ПП-ДБ.

Любомир Стефанов

След замразяването на преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ е важно да проследим дали тези разговори могат ли да бъдат формализирани по цивилизован начин след връчването на мандата, заяви политологът Любомир Стефанов.

"Единственият работещ вариант още от самото начало беше експертният кабинет. Ако Николай Денков и Мария Габриел продължат разговора в тази посока, а всички останали си преглътнат егото, това би бил най-разумният вариант."

Що се отнася до състава на Министерския съвет, политологът е категоричен, че той не бива да включва политически анонимни лица, но не и такива от първите редици в пленарната зала.

А ето как разсъждават избирателите, наблюдавайки политическия пазарлък, около съставянето на редовно правителство:

"Вървим към нови избори, защото се вижда, че няма как да се получи коалицията между ГЕРБ и Продължаваме промяната" - споделя един от запитаните. Друг допълва, че наистина е по-добре да се отиде на нови избори, тъй като няма доверие на никого от настоящото НС.

"Ситуацията е такава, че аз не виждам някакво различно съотношение на силите при следващи избори. Рано или късно ще се наложи да се разберат, защото всичко останало означава безкраен кръговрат от избори, от който не виждам смисъл."

Снимки: БГНЕС, БНР- Ани Петрова

По публикацията работи: Ергюл Байрактарова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България ще участва във възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна

България ще съдейства на Украйна в процеса по възстановяване на енергийната инфраструктура. Това стана ясно на среща на служебния министъра на енергетиката Владимир Малинов с посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук. "Задълбочаването на..

публикувано на 24.04.24 в 18:34
Иван Кондов

Иван Кондов става заместник-министър на външните работи

Премиерът Димитър Главчев официално прие и поста министър на външните работи от Стефан Димитров и се срещна с ръководния състав на ведомството. Служебният премиер обяви, че дипломатът от кариерата Иван Кондов става заместник-министър на..

публикувано на 23.04.24 в 16:51

България продължава подкрепата си за евроинтеграцията на Косово

Възможностите за надграждане на двустранните отношения между България и Косово бяха във фокуса на срещата на премиерите  Димитър Главчев и Албин Курти. Събеседниците изразиха удовлетворение от активните политически връзки между двете страни и..

публикувано на 22.04.24 в 15:54