Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Искат в новия бюджет да се осигурят пари за българските медии в чужбина

Снимка: БГНЕС

Програмата за подпомагане на българските медии зад граница да бъде продължена, предложи министърът на външните работи Иван Кондов по време на заседание на Комисията по политиките за българите извън страната. Идеята подкрепиха както членове на ресорната комисия, така и изпълнителният директор на Агенцията за българите в чужбина Райна Манджукова. По тази програма бяха отпуснати 200 000 лв., но на този етап тя е еднократна, уточни Кондов. “Засега не се предвижда да бъде повторена, макар че ние ще се опитаме да го направим, тъй като това беше един много полезен инструмент и имаше много голям интерес – над 140 проекта се представиха, за съжаление нямаше как да одобрим толкова много. Мисля, че само 40 проекта бяха одобрени по тази програма“, посочи Кондов.

Изпълнителният директор на Агенцията за българите в чужбина Райна Манджукова допълни, че всички, кандидатствали по програмата за подпомагане на българските медии в чужбина, са получили финансиране в рамките на възможното и допълни, че програмата трябва да стане постоянна.

Народният представител Антоанета Цонева предложи да се направи обсъждане с Министерството на финансите и в бюджета за 2023 г. да бъдат заложени нови средства за българските организации, които поддържат медии и издания.

Министърът на външните работи Иван Кондов допълни, че трябва да се разшири финансовият обхват и на програмата, свързана с българските общности на Балканите, в Молдова и в Украйна, която започна през 2020 г. В бюджета за 2023 г. сме поискали 1 млн. лв. за нея, каза Кондов.

На заседанието председателят на Агенцията за българите в чужбина Райна Манджукова заяви, че е приятно изненадана колко много деца, завършили неделни училища в чужбина, искат да продължат своето образование в България.


Още от категорията

Онлайн курс за християнска вяра за българите в чужбина

С благословението на Негово Високопреосвещенство митрополит Антоний се организира онлайн курс за сънародниците ни в чужбина за запознаване с основите на християнската вяра. Това съобщава на Фейсбук страницата си Българската православна църковна община..

публикувано на 30.09.23 в 12:15

Изнесени консулски дни в Атланта

На 13 и 14 октомври консулската служба към българското посолство във Вашингтон ще проведе изнесени консулски дни в Атланта. Дните се организират по молба на голям брой наши сънародници от района на щата Джорджия, съобщават от посолството на България в..

публикувано на 29.09.23 в 00:06

Лондонски съд предяви обвинения към петима българи за шпионаж в полза на Русия

Петимата българи, уличени във Великобритания в заговор за шпионаж в полза на Русия, остават в затвора.   Орлин Русев, Бисер Джамбазов, Катрин Иванова, Иван Стоянов и Ваня Габерова днес бяха обвинени в конспирация за шпионаж, наблюдение на хора и..

публикувано на 26.09.23 в 15:23