Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

4500 години човешка история - Росица Димитрова с епична снимка, която се прави „веднъж в живота“

Снимка: Росица Димитрова

Фотограф е заснел Хеопсовата пирамида в Гиза със силует на самолет, на фона на пълната Луна над нея. Това е снимка, която се прави "веднъж в живота", съобщава един ат най-авторитетните сайтове за фотография PetaPixel.

Автор на невероятния кадър е българската фотографка Росица Димитрова, която е нарекла творбата си "4500 години човешка история" – тъй като египетската пирамида датира от 26 век пр. н. е.

Росица Димитрова - фотограф, травъл блогър и ...мечтател

"Тази снимка е не само визуално зашеметяваща, но и свидетелство за силата на времето и това да си на правилното място в правилното време", казва Роси, която освен фотограф, е заклет пътешественик и травъл блогър. Преди време Радио България ви срещна с нея:

Вижте: Щракач на копчета, шпионин на Луната, ловец на звезди

Снимката представя сливането на природата, на човешката техническа мисъл и небесната красота по един наистина вдъхновяващ начин.

Росица Димитрова обяснява, че случайно е заснела кадъра на 6 април т.г., в края на фотосесията ѝ, точно когато се е готвела да си събере багажа и да си тръгва.

"Почти бях приключила със снимането тази вечер, тъй като Луната вече се беше издигнала по-високо над пирамидата, отколкото исках да се намира в кадъра ми, спомня си Росица. Тогава вдигнах глава и видях мигаща светлина, която се приближава към Луната секунди преди перфектния кадър. Бях зашеметена от тази възможност и почти замръзнах в кратък момент на паника!“, казва Роси. 

Все пак фотографката успява да натисне бутона на дистанционното управление в точното време. "Това е толкова символично", добавя тя. "Самолетът и пирамидата - два абсолютни върха на човечеството, които се намират на разстояние от хиляди години."

Кадърът на Росица едва не е осуетен на египетската граница, след като граничен патрул се усъмнява в големия обектив, с който тя прави снимката, съобщава сайтът.

"Този обектив очевидно е много труден за вкарване в Египет. Имах голям късмет и някак си успях да убедя охраната на летището, че е много малко вероятно бременна жена да е терорист. Бяха подозрителни, защото очевидно има устройство, което се използва за снайперистка пушка, и изглежда подобно на моя обектив", казва Роси.

"Забавното беше, че и на тръгване от Египет, пак ме разпитваха за обектива и в крайна сметка им показах портфолиото си", продължава тя.

Росица и до ден днешен не е сигурна дали са ѝ повярвали или не. "Може би си помислиха, че снимките ми на Луната са дигитално изкуство, а не истински снимки, ако съдя по изражението на лицата им", заключава Росица Димитрова.

Съставил: Венета Николова

Снимки: Росица Димитрова
По публикацията работи: Марта Рос


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Дарът на Петдесетница е живот в изобилие

В осмата неделя след Възкресение Христово отбелязваме един от най-важните празници за християнството – Петдесетница. В този ден Светият Дух – Третото Лице на Светата Троица слиза на земята, за да осени дванайсетте апостоли, събрани на молитва..

публикувано на 23.06.24 в 05:30

Черешова задушница е!

Всяка година в съботата преди големия християнски празник Петдесетница Църквата отбелязва втората за годината Задушница, която народът е нарекъл Черешова задушница, защото винаги съвпада със сезона на черешите. В календара на Българската..

публикувано на 22.06.24 в 05:30
Теодора Димова

Разговорът за комунистическото минало става все по-наложителен, за да предпазим децата си

България продължава да бъде единствената европейска страна, която няма мемориал за жертвите на тоталитаризма. Този срамен факт, белязал като дълго нелекувана язва съвременния статус на обществото ни, за поредна година беше припомнен на 1 юни, когато..

публикувано на 20.06.24 в 11:30