Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Посланието на Петдесетница е да обединява вярващите в Христовата църква

Разединението обрича вярващите на гонения и страдания

Снимка: БГНЕС-архив

Отново е Петдесетница - един от най-великите християнски празници, утвърдил основите на Светата Църква. Това е петдесетият ден след Възкресението на Спасителя, в който Светият Дух слиза на земята, за да осени апостолите на Христовото учение. Под формата на огнени езици, Божествените сили докосват земята, основавайки Христовата църква, по подобие на Небесната, в която хората да се спасяват и уповават. Чрез благодатта на Светия Дух, светите апостоли проговарят различни езици, тръгват по света да проповядват Божието Слово, основават църковни общини и ръкополагат свещеници.

Мисията на Божиите служители е да благовестят истината за спасението на човешката душа на разбираем за обикновените хора език и те да започнат да търсят упование в Бога. Затова и посланието на този празник е в обединението в Божия храм:

"Христовата църква е съборност, единение, общение, единомислие – отбелязва в интервю за Радио България отец Василий Сарян, предстоятел на столичния храм "Свето Преображение Господне". – Църквата е обединеност на човеците, които са различни по своя характер, етнос, обществено положение – да бъдат в Христа едно. Затова и свети апостол Павел казва, вече няма ни елин, ни юдеин, а всички сме едно в Христа. Всички сме братя и сестри, едни чеда на нашия Господ Бог."

Отец Василий Сарян

За жалост, разединението тръгва още от самите Христови последователи, които следват отделно стъпките на светите апостоли Петър и Павел. Както казва отец Василий, целта на силите на мрака е да отклонят хората от пътя на истината. А информацията е много голяма сила, която може да се използва както в положителна, така и в отрицателна посока:

"Това, което в момента се случва в Христовата църква и с украинската църква, и дори с македонската църква, е опит на злото да разделя хората. Разделяй и владей – това е максимата на лукавия. Злото използва всички механизми, с които да сее разделение между човеците – дали ще бъде икономически, дали ще бъде етнически и дали ще бъде религиозно, няма значение. И колкото повече оскъдява вярата, колкото повече Църквата губи позиции и хората се отдалечават от нея, толкова повече за нас това е знак, че последните времена наближават. И тогава в този смисъл нашето място е в храма. А светът виждаме на какво прилича, колко е разединен, колко е обезумял, какви катаклизми има. В крайна сметка всеки човек отговаря за собственото си спасение. Това е личен акт – сам да оцени кое е важно в този живот. Най-великият Божи дар е да има свободна воля. Оттам нататък всеки носи отговорност за себе си, дали ще спаси или ще погуби душата си.“

Страшно е обаче, когато виждаме как Божии служители и вярващи стават жертва на нечувани политически гонения, а разколът в православието пуска своите метастази в различни поместни църкви. За това алармират български православни християни в петиция до Светия синод на БПЦ, в подкрепа на каноничната Украинска православна църква (УПЦ). Според Василианна Мерхеб, богослов и политолог по образование и съавтор на подписката, причината за разкола в Украйна е издаден томос от вселенския патриарх Вартоломей, обявил се за глава на Православието, в противоречие на православните канони.

"Ние трябва да имаме позиция като поместна църква – отбелязва Василианна Мерхеб, която е защитила дипломна работа, посветена на разкола в Украинската църква. – Нашите намерения са провокирани от дълбоката болка, която изпитваме и която вълнува всяко православно християнско сърце. Молим БПЦ да заеме достойна и отговорна позиция, в която да се присъедини към гласа на осемте поместни църкви по въпроса. В момента УПЦ е в истински период на мъченичество. Има архиереи с вече влезли присъди, обвинени за това, че говорят на руски език и служат на църковнославянски…"

Василианна Мерхеб

Към Украинската православна църква принадлежи и най-голямата българска диаспора в Украйна, затова подписалите петицията настояват Светият Синод да се обърне към президента Румен Радев, който да защити сънародниците ни, също подложени на гонение.

"Доколкото ни е известно, има не едно писмо от тази диаспора, която моли за закрила. Слава на Бога, ние сме в ежедневни контакти с хора от различни места в Украйна. Навсякъде, включително духовници, архиереи ни благодарят за съпричастността. За нас е важен отзивът им. Нашето писмо беше един тест за това какъв е пулсът, какъв е духът на Българската православна църква, в нейния мистичен смисъл на живо църковно тяло. Изумително е в днешно време, наред с неразбирателства и криза във всяко едно направление, изведнъж да видим хора, които не са тясно църковни, но говорят в защита на Православната църква в Украйна и то като за свои събратя."

Сред подписалите петицията са хора от академичните среди, видни журналисти и общественици, хора на изкуството, включително и политици. Събирането на подписи продължава.

Снимки: БГНЕС-архив, личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В България 26 март е Ден на Тракия

26 март е Денят на Тракия – така датата е вписана в официалния български календар през 2006 г., но се чества десетилетия назад във времето. На тази дата през 1913 г. българската армия покорява считаната тогава за "непревземаема" Одринска крепост...

публикувано на 26.03.24 в 13:10

Християнският Ден на майката е Благовещение

Всяка година, на 25 март, Църквата чества един от най-светлите си празници – Благовещение. Белязан от благата вест за непорочното зачатие, той олицетворява безкрайната Божия милост към хората и най-вече към жената – майка, благословена да носи новия..

публикувано на 25.03.24 в 04:30

Почетоха паметта на жертвите от концлагера в Ловеч

С шествие-поклонение и панихида за 35 път бе отдадена почит на жертвите в комунистическия концлагер „Слънчев бряг” край Ловеч. Шествието тръгна от центъра на града и стигна до каменната кариера, където от 1959 до 1962  г. е бил лагера. „Сърцата ни са..

публикувано на 23.03.24 в 16:58