Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празникът на розата в Казанлък вече е на 120 години

Долината на розите привлича хиляди туристи през пролетта

Снимка: БТА

Заради хладното време тази пролет розоберът закъснява. Едва преди седмица започна прибирането на цветовете в Розовата долина около градовете Казанлък и Карлово. Всяка година началото на беритбата в края на май се отбелязва с пищни празненства в Долината на розите. Традицията да се организират многолюдни дефилета и тържества, посветени на маслодайната роза възниква още с пренасянето на дъхавия цвят в България. В град Казанлък - в сърцето на Розовата долина, празникът има своя трогателна история, а днес там честват и 120 години от онова първото градско тържество, което дава началото на тази важна традиция.

През далечната 1903 г. в Казанлък е организиран Празник на розата, свързан основно с милосърдие и дарителство. Целта била да събират средства в помощ на сираци, социално слаби и хора, болни от туберкулоза, която била смъртоносна по това време. По този повод в Казанлък се правели изложби с рози, излети до Шипченския манастир, продавали се и специално издадени картички с изгледи за спомен от Долината на розите. През 1971 г. Празникът на розата прераства дори в национален, като вниманието се насочва върху красотата и изобилието на природата в този край.

След тежките пандемични години, когато всички тържества бяха заглъхнали заради разпространението на Covid-19, сега Казанлък се готви да посрещне рекорден брой туристи в юбилейна за Празника на розата година. Някои от гостите ще пропътуват хиляди километри, за да се включат в Дефилето на розите в събота /3 юни/, което е запазена традиция в Казанлък.

Приказният спектакъл “Принцеси на розата” в Дома на културата “Арсенал” в Казанлък.

Празничната програма започва още на 2 юни с концерти, рецитали и изложби и продължава до неделя – 4 юни. Кулминацията е в съботния ден, когато през града ще премине многолюдно карнавално шествие с хиляди гости от страната и чужбина."Наблюдавам, че с всяка година туристите, дошли за празника се увеличават и преди пандемията бяха достигнали над 100 хил. Тази година само в шествието и карнавала ще участват над 4 хил. гости от различни формации, като най-новото е дефилето с костюмите на всички фолклорни области,  от побратимените на Казанлък градове" – казва кметът на града Галина Стоянова:

"След 2020 г., когато имаше трудности в пътуването, наистина тази година е първата, в която имаме делегации от всички побратимени градове, като започнем от Сеул, република Южно Кория, от Китай, Италия, Франция, от Гърция имаме два побратимени града - Димотика и Верия, от Северна Македония - гр. Кочево.

Тази година ще се побратимим с още три града, от Полша, от Виетнам и от Иран. Интересът винаги е бил по линия на това да се произвежда или да се търгува с розово масло и във всички тези градове се провеждат фестивали на розата и на цветята. А тази година празникът е под надслов "Българската роза – минало, настояще и бъдеще".

 Откриването на изложбата „Българските розотърговци“ в клуба на Народното събрание

На него са посветени и няколко изложби, едната от които е в Парламента в София. Тя е по инициатива на нашия народен представител Илияна Жекова, посветена е на българските розотърговци и разказва как е възникнала търговията с розово масло, кои са основните родове, занимавали се с нея и как те са били на призови места при участието си на световни изложения. 

Ценен архив е албумът "Старият Казанлък", който издаваме тази година. В него са подбрани снимки, предоставени от 276 жители на града, които събраха над 5 хил. фотоси от историята на родното си място. В кулминационните дни за празника в Казанлък ще гостуват и световноизвестни изпълнители, сред които са музикантите от групата Boney M. Xperience. В дефилето в събота се включва и Памбос от Кипър, известен у нас със своята танцова школа, който също така е част от журито по избирането на Царица роза, конкурс, който се състоя седмица преди празника."


Розоберът е неизменна част от празника в Казанлък, когато гостите сами влизат в розовите масиви да си наберат от благоуханните цветя. "Има фамилии, на които това е основен поминък. Като цяло в Розовата долина  има 55 хил. декара с розови насаждения, като 70% от тях се намират около градовете Казанлък и Карлово. На територията на целия регион има близо 30 дестилерии, които и в момента работят" – казва Галина Стоянова и продължава:

"В предишни години, повлияни от пандемията, имаше отказ на производители от обработка на площи с розови насаждения и някои бяха заменени с други етерични култури. Сега се вижда възраждане на розопроизводството. Една от трудностите в кампанията тази година е осигуряването на сезонна работна ръка, но засега всички се справят по свой начин. Редно би било и държавата да помогне на това производство, защото то не е само традиция, а е и едно от малкото, които се развиват изцяло благодарение на ръчен труд. За тази година розопроизводителите казват, че рандеманът е 4 тона за килограм розов екстракт, което дава основание да смятаме, че кампанията отново ще бъде трудна. Цената е скочила неимоверно много и варира между 8 – 9 хил. евро за килограм етерично масло от рози. Дава ни надежда голямото желание на хората да се възвърне отново производството и добива на розово масло, каквото сме имали  преди, в по-добрите години."


Във връзка със сериозната годишнина на Празника на розата в Казанлък, градът е избран за домакина на годишната Световна среща на българските медии, организирана от 2005г. до сега от БТА.  

"Крайно време е българските журналисти, работещи по света, да видят какво се случва в един традиционен регион на Родината, в който не само се пазят традициите за розопроизводство, но и район, който просперира добре икономически" – казва кметът Галина Стоянова:


"Град, в който младите хора се завръщат и в който има много културни събития. Това заслужава да бъде отразено от сънародниците ни по света, за да се види, че в България се случват много хубави неща, свързани с нашите ценности, които не са останали в миналото, а сме ги съхранили и пренесли  в модерния свят. Искаме да се обърне внимание на нашите достойни съвременници, много одухотворени, трудолюбиви, можещи и знаещи – хора, които постигат мечтите си тук, в България."

Снимки: БТА, БГНЕС

По публикацията работи: Ергюл Байрактарова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Демоничният конник св. Тодор

"В обширен регион в Северна България конникът св. Тодор се възприема като демоничен персонаж. Народните определения за него звучат по следния начин: овампирчен , вкаракончен или таласъмлия светец… Той посещава забранените през този период..

публикувано на 23.03.24 в 04:30

Монография представя традиционната къща на българите в Молдова

В българската библиотека "Христо Ботев" в Кишинев беше представена книгата "Човекът в къщата – къщата в живота на човека. Традиционната къща на българите в Република Молдова като част от културното наследство“. Автор на труда е докторът на..

публикувано на 18.03.24 в 20:18
„Кукерландия 2024“ - Ямбол

Магията на кукерските игри шества в Ямбол

Хиляди хлопки и чанове огласиха Ямбол в 25-ия юбилеен Международен маскараден фестивал „Кукерландия“. Над 2000 хиляди кукери, сурвакари, бабугери, камилари, старци, джамалари и други фолклорни персонажи показват богатството на маскарадната обредност от..

публикувано на 17.03.24 в 15:37