Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Илияна Йотова откри в Северна Ирландия конкурса по български език за четене "Аз Буки Веди"

"През езика се предават българското самосъзнание и идентичност". Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова, която откри 7-ото издание на Междуучилищния конкурс по български език за четене на ученици от I и II клас в чужбина "Аз Буки Веди". Йотова е гост на събитието по покана на Първо българско училище "Иван Вазов" в град Арма, Северна Ирландия, съобщи БТА. "Учите децата на българските традиции, на всичко онова, което ни прави народ с такава древна история, и ги карате да бъдат истински родолюбци от мънички", изтъкна в приветствието си към преподавателите Йотова.

Седмото издание на Междуучилищния конкурс по български език за четене за ученици в чужбина се организира присъствено от Асоциация "Българска култура и образование" и Първо българско училище "Иван Вазов" в Арма, Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, със съдействието на инициаторите от Българското неделно училище "Аз Буки Веди" в Кьолн, Германия, под патронажа на Марин Райков, посланик на България в Обединеното Кралство Великобритания и Северна Ирландия. В конкурса участват ученици I и II клас от 24 български неделни училища от 9 държави.


Още от категорията

Онлайн курс за християнска вяра за българите в чужбина

С благословението на Негово Високопреосвещенство митрополит Антоний се организира онлайн курс за сънародниците ни в чужбина за запознаване с основите на християнската вяра. Това съобщава на Фейсбук страницата си Българската православна църковна община..

публикувано на 30.09.23 в 12:15

Изнесени консулски дни в Атланта

На 13 и 14 октомври консулската служба към българското посолство във Вашингтон ще проведе изнесени консулски дни в Атланта. Дните се организират по молба на голям брой наши сънародници от района на щата Джорджия, съобщават от посолството на България в..

публикувано на 29.09.23 в 00:06

Лондонски съд предяви обвинения към петима българи за шпионаж в полза на Русия

Петимата българи, уличени във Великобритания в заговор за шпионаж в полза на Русия, остават в затвора.   Орлин Русев, Бисер Джамбазов, Катрин Иванова, Иван Стоянов и Ваня Габерова днес бяха обвинени в конспирация за шпионаж, наблюдение на хора и..

публикувано на 26.09.23 в 15:23