Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Служебното правителство отчете, че е управлявало "изтощителни 10 месеца"

Снимка: БГНЕС

Ние върнахме центъра за вземането на решенията там, където е неговото място – в България, каза премиерът Гълъб Донев на извънредно заседание на Министерския съвет, но което служебният кабинет представи отчет за своя работа от 3 февруари.

"Може би до края на отговорностите ни като временна власт остават плюс-минус 24 часа. Бяха изтощителни 10 месеца. Мислете за хората, те са държавата. Не мачкайте и не пречупвайте хората. Този модел на отношения вече не работи. Политическата арогантност е безполезна", призова Донев бъдещия редовен кабинет.

Освен успешно проведените парламентарни избори Донев изброи проблемите, по които е работил временния кабинет: подкрепа за покупателната способност на гражданите; намалена е инфлацията; ограничаване на монополите и спекулата; подкрепа на производителите; укрепване на сигурността и охраната на границата – предотвратени са 31 000 опити за незаконно проникване през границата; борба с беззаконията и противодействия на корупцията; съдебна реформа; създаването на спешна медицинска помощ по въздух; укрепване на лидерската роля на България в региона.

Гълъб Донев

"Присъдиняването към Шенген беше един от ангажиментите на правителството, продължиха интензивните разговори с Нидерландия за откриването на формула, която дава увереност, че резервите им спрямо България ще отпаднат. Независимо от наложилото се отлагане, продължава подготовката и по присъдиняването към еврозоната", заключи Гълъб Донев.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ремонт на служебния кабинет предлага премиерът Димитър Главчев

Броени дни след полагането на клетва на министрите от служебния кабинет, премиерът Димитър Главчев предложи персонални промени в състава на Министерския съвет. Първата се отнася до Министерството на външните работи. Мотивирано с нуждата от..

публикувано на 16.04.24 в 16:45

Антъни Блинкен: Съюзниците в Черно море могат да разчитат на САЩ

Инвестицията в сигурността на Черно море ще гарантира мира и свободата в регионален план и Европа. България подкрепя мирната формула на украинския президент Володимир Зеленески и ще участва в мирната конференция на високо равнище за Украйна в през..

публикувано на 15.04.24 в 11:52

България и Украйна домакинстват конференция, посветена на сигурността в Черно море

България и Украйна ще бъдат съвместен домакин на Втората конференция, посветена на сигурността в Черно море, в рамките на Международната Кримска платформа. Форумът е организиран от българските и от украинските министерства на външните работи и на..

публикувано на 15.04.24 в 06:00