Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Байканджии 2023" съвпада с откриването на новия градски парк в Априлци

7
Снимка: Велосъстезание „БАЙКанджии“ в Априлци

На 10 юни 2023 г. в Априлци ще се състои ежегодното състезание по планинско колоездене. Екстремната велообиколка съчетава състезанието с опознаването на красивата природа на Централен Балкан. Освен физическо предизвикателство, велоприключението отново ще предложи необятни гледки към планинските била, свеж въздух и гъсти букови гори.


Участниците ще могат да се пробват на дългата дистанция от 39 км. За децата до 14 г. е предвидено трасе от  8 км. Но има и по-къс маршрут в категория "Ентусиасти" - за онези, които не са подготвени за по-сериозни изпитания. Велотрасетата са разнообразни, те пресичат коларски пътища, горски пътеки, поляни, има и асфалтирани участъци.


По традиция велосъстезанието се провежда в началото на лятото и с него се открива активният сезон в региона, известен като дестинация за планински и алтернативен туризъм. Организатори на събитието са община Априлци, Тур клуб РеМарк, Младежки клуб за пешеходен и велотуризъм и читалище "Бъдеще" в града.

Посланието и тази година е да пазим околната среда. Затова участниците са призовани да не замърсяват природата с пластмасови и други изделия.


Освен велоемоции, "Байканджии 2023" готви и кулинарна програма. Състезатели и гости ще могат да се насладят на домашни печива, хрупкави какаови изкушения и топъл шоколад, както и на крафт бира местно производство. Участниците ще получат брандирани сувенири, а организаторите обещават, че няма да изневерят на стила си и след края на състезанието ще има много музика и танци! Веднага след награждаването започва концертът на "Цунами рок бенд", а час по-късно –  и на група "Атлас".


Купонът ще се проведе в новия парк за отдих в квартал Острец на Априлци. Това ще бъде и неговото официално откриване. Паркът е разположен непосредствено до площада, край реката, на площ от 10 декара. Разполага с многофункционално спортно игрище – за футбол, волейбол, баскетбол и тенис, детски площадки и беседки. Празникът ще завърши с традиционното вечерно DJ парти край басейна на един от градските хотели.

Вижте още :

Съставил : Венета Николова

Снимки: Велосъстезание "БАЙКанджии" в Априлци

По публикацията работи: Ергюл Байрактарова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Зелник, скроб, пълнозърнести пици и боза – кюстендилските села като атрактивни гастро дестинации

Селският туризъм върви ръка за ръка с опознаване на кулинарията на дадено място. А районът на Кюстендил е златна мина в това отношение. Затова гастро туровете в тази част на България набират все по-широка популярност. Туристите посещават малки ферми..

публикувано на 07.06.24 в 08:25

От лозето до бутилката – легендарният Мавруд като част от визитката на България

Маврудът е поезия в бутилка - така го определят ценителите на емблематичния нашенски сорт вино. Характерен за него е наситеният рубинен цвят, както и високите нива на танини и киселини. Аромати на горски плодове, шипков мармалад, землисти нотки, билки..

публикувано на 31.05.24 в 10:05

Мексикански туристи пристигат у нас за културни обиколки

Чартърни полети от Мексико до София ще се изпълняват на всеки две седмици до края на месец ноември 2024 г., съобщава bgtourism.bg. Преди дни самолет на български авиопревозвач с 320 мексикански туристи е кацнал на летище София. Оказва се, че това е..

публикувано на 26.05.24 в 10:35