Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изпълнители от 5 държави гостуват на 11-ия хоров фестивал в Балчик

Хор „Черноморски звуци“ - Балчик
Снимка: chernomorskizvutsi.com

Тази вечер е откриването на 11-тия Международен хоров фестивал "Черноморски звуци", който ще се проведе от 7 до 11 юни в Балчик. След предишните десет издания форумът може да се похвали с участието на повече от 5300 певци в 203 хорови състава от 23 държави от Европа, Азия и Америка. Състояли са се 22 хорови работилници за съвременна музика и български фолклор – в тях доскоро непознати хора, говорещи на различни езици, пеят заедно, обменят идеи, енергия и опит. Пет произведения са написани специално за фестивала и са имали своите световни премиери именно в Балчик, изпълнени от интернационални фестивални хорове от над 200 певци.

Екипът на Сдружение "Музикален свят - Балчик" всяка година се стреми да надгражда форума с нови инициативи. Тази година участие ще вземат състави от пет държави – България, Полша, Нидерландия, а изпълнителите от Словакия и Израел ще се представят за първи път на сцената на фестивала. Очакват се и две хорови работилници, едната от които е нововъведение. Темата ѝ е "Движение и жест в хоровата репетиция", а ръководител – ас. Яна Делирадева от АМТИИ "Проф. Асен Диамандиев", гр. Пловдив.

Изпълненията в рамките на фестивала в Балчик ще се оценяват от професионално жури, в чийто състав влизат изтъкнати български специалисти в сферата на хоровото пеене – Дарина Кроснева – диригент на Хора на варненските момчета и младежи, носител на престижни награди, дипломи и отличия от международни и национални конкурси и фестивали; Яна Делирадева – Диригент на хор "Детска китка", гр. Пловдив; и Валентина Георгиева – доктор по Музикознание, създател и артистичен директор на фестивала.

По традиция форумът се провежда под патронажа на Министерството на културата и кмета на Община Балчик г-н Николай Ангелов.

От първото издание фестивалните концерти се излъчват онлайн и имат стотици хиляди гледания. Така ще бъде и тази година – можем да се насладим на всички концертни изпълнения в реално време на уеб страницата на фестивала.

Снимки: chernomorskizvutsi.com

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Вокална студия "Дъга" празнува 30 години с концерт

Вокална студия "Дъга" ще изнесе празничен концерт на 30 март  (в Joy Station, Студентски град), посветен на три кръгли годишнини – 30 години от създаването на формацията, 40 години творческа дейност на Снежана Полихронова – Кърнолски и 50 години Дом..

публикувано на 29.03.24 в 10:15

"Лъжи и истини"… Сленг представя ново видео

SLNG (Сленг) е една от групите, дали облик на съвременната българска музика в началото на новото хилядолетие. След загубата на фронтмена Дими Екимов, Сленг се завърнаха в обновен състав – вече над десет години певец в групата е Владимир Михайлов,..

публикувано на 28.03.24 в 09:45

Споделена обич и нова песен в среща на дует ШИК със софийската публика

Дует ШИК има запазено място в сърцата на почитателите на красивата музика със своите мелодични песни, много от тях превърнали се в хитове. Техен автор е Красимир Гюлмезов – утвърден композитор, аранжор, инструменталист и певец. В дует ШИК гласът му се..

публикувано на 26.03.24 в 07:15