Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Полски туристи отново избират България за почивка

Снимка: Летище Варна

Около 460 хиляди туристи от Полша се очаква да посетят страната през това лято. Прогнозата е, че броят им ще достигне нивата от 2019 година, а със записванията в последния момент дори ще го надмине. През миналата година тези туристи са били над 380 хиляди, като през летищата Варна и Бургас са отчетени над 501 хиляди пътници от Полша.

Полските туристи посещават организирано България за своите летни почивки от над 70 години. За последното десетилетие най-голям брой полски граждани са посетили страната ни през 2018 г. - малко над 420 хиляди, сочат данните на Министерството на туризма.

Напоследък България беше представена на този пазар с поредица от срещи, при които представители на българския туризъм разговаряха с партньори във Вроцлав, Катовице, Краков и Варшава. Инициативата бе на Алианс Българско Черноморие, с подкрепата на Министерството на туризма. Според българските експерти полският пазар крие голям потенциал за нас.

Откриване на българско туристическо представителство във Варшава, Полша (2021)

„От три години развиваме нашата съвместна дейност, като изключително важна в това отношение е дейността на българското посолство в Полша – коментира пред БНР Анджей Гут-Мостови, държавен секретар в министерството на спорта и туризма на Република Полша. – Израз на това успешно сътрудничество е подписаният преди две години Меморандум за съвместно развитие на туристическите отношения между България и Полша. Това доведе до ръст на броя туристите, които посещават двете страни, а също така и до увеличаване на директните самолетни линии между България и Полша."

Анджей Гут-Мостови проявява интерес към туристическия продукт на България и вече е посетил някои популярни за туристите места у нас.

"Едно от тях беше Пловдив, където имах чудесен екскурзовод. Той ми разказа за античната история на града. Посетих Копривщица  и един съвременен курорт, какъвто е Банско. Също така успяхме да видим и Рилския манастир като религиозен център. С оглед на богатата история, култура, кулинарни традиции, смятам, че България се разполага много добре на туристическата карта, има огромен потенциал сред европейските дестинации, но това трябва да се развива, за да печели все по-добри позиции и да привлича посетители от европейските страни."

Анджей Гут-Мостови и министърът на туризма Илин Димитров

Как може успешно да се насърчава туристообменът между двете страни?

"Българското участие на различни панаири, както и в полските медии в последно време е изключително активно, което допринася за популяризацията на България. От наша страна, разбира се, бихме искали засилване на полското медийно присъствие в България с цел реклама на полския туризъм за българските постели. За мен най-важно е сътрудничеството в туристическия сектор, обмяната на посещения от двете страни да продължава", отбелязва още Анджей Гут-Мостови.

Разговорите на държавно и на експертно ниво продължават. България проучва опита на Полша по отношение на създаването на Гаранционен фонд в туризма и системата на ваучерите.

Представители на българския и полския туристически бизнес проведоха през миналата година няколко двустранни срещи, във формат Road show, който позволи да бъдат посетени четири полски града, от които пристигат най-голям брой полски туристи.

Извън морския туризъм, който по-младите поляци познават от разказите на по-възрастните и това е полезен маркетингов ресурс, от който България може и трябва да се възползва, полските туристи се интересуват и от т.нар. специализиран туризъм – културен, спа, винено-кулинарен.

Какъв е профилът на полските туристи, които избират България за ваканцията си?

Самолет от Варшава в летище Бургас (март 2023 г.)

"Млади семейства – от 25 до 45 години с две и повече деца, които търсят почивка в хотели категория 4-5 звезди, с ол инклузив, най-често на първа линия, в големите комплекси. Все по-популярни стават българските планини – обяснява аташето по туризъм на България в Полша Николай Костов. – Полша има много малко планини спрямо населението. Самите поляци определят техните планини като "задръстени" и проявяват голям интерес към нашите планини, към веломаршрути, към катерене."

Що се отнася до представата на поляците за страната ни днес, Костов отбелязва:

"България е приемана като дружелюбна и безопасна страна, в която можеш да се разбереш дори на полски. Тъй като имаме относителна близост – от една езикова група сме, по-възрастното поколение разпознава кирилицата. Чувстват се свободни в България. Третото, може би най-важното: това е най-близката дестинация за полет със самолет за организиран туризъм от Полша", подчертава Костов.

По думите му страната ни печели на полския пазар с предлагането на един от най-добрите продукти като съотношение цена – качество, но въпреки това, работата да стане по-разпознаваема дестинация на полския пазар не спира:

„През есента предстои тур с участието на 180 представители на туроператори, агенции и журналисти, които ще направят двудневно посещение в България. Предвиден е и един изцяло журналистически тур, както и размяна на журналисти между София и Вроцлав с цел популяризиране на авиолинията между двата града. България ще участва и на туристическо изложение през ноември, което ще се проведе за втори път в покрайнините на Варшава.“


Снимки: Летище Варна, БГНЕС, Министерство на туризма

БНР подкасти:

Още от категорията

Римски езически храм е открит край село Татул

Археолози разкриха римски езически храм от III-IV век в района на древното светилище на Орфей край село Татул. Те попаднаха на него при разкопки на раннохристиянска църква, за която има сведения от 30-те години на ХХ век.  По думите на ръководителя на..

публикувано на 28.09.23 в 17:36

Балчишката Тузла, където лиманната кал и египетският метод правят чудеса

Балчишката Тузла представлява две езерца, разположени в непосредствена близост едно до друго, буквално на метри от морския бряг. Освен че е красиво, мястото е лечебно. Водата тук е много солена, почти колкото  тази на Мъртво море –..

публикувано на 28.09.23 в 11:15

Пампорово ще е един от малкото ски курорти в Европа с достатъчно сняг

Пампорово се готви за най-силния си зимен сезон, в който за първи път ще бъде домакин на Световна купа по сноуборд от календара на Международната ски и сноуборд федерация. Това съобщиха от курорта в днешния Световен ден на туризма.  П рез новия сезон..

публикувано на 27.09.23 в 14:18