Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

„В лабиринта на времето“ - концерт по повод 80-години от рождението на композитора Артин Потурлян

Маестро Артин Потурлян на концерта в НМА по случай неговата 70-годишнина.
Снимка: Албена Безовска

„В лабиринта на времето…“ ще ни поведе специален концерт в залата на Националното музикално училище „Любомир Пипков“ (на 8 юни). Повод е 80-годишнината от рождението на композитора Артин Потурлян (1943–2022).

Дългогодишен преподавател в Националната музикална академия „Панчо Владигеров”, човек с огромни хоризонти и богата култура, композиторът Артин Потурлян е сред онези личности в българския културен живот, които достойно защитават своята творческа позиция, без значение на политическите, икономически и социални катаклизми в страната ни.„Всеки звук носи информация за интимната, вътрешната същност на източника си. Вид енергия, която се приема и действа директно върху чувствителния към звука слушател. Звуковата материя може да бъде организирана по различни начини, но за мен е важно конкретната й организация и природата на всеки звук да са съзвучни с търсеното послание” – споделя проф. Потурлян пред Радио България преди десетилетие.

Възпитаник на Националната музикална академия „Проф. П. Владигеров“ със специалност „Музикална педагогика“, през годините на следване той учи композиция при проф. Пенчо Стоянов и проф. Панчо Владигеров. Следват пет години обучение в класа по композиция на проф. Лазар Сарян в Ереванската държавна консерватория „Комитас“. През 1990 година Потурлян започва преподавателска дейност в Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ в София, където защитава и своята професорска титла.

Артин Потурлян създава операта „Вик“ по разказ на Рей Бредбъри, автор е на две симфонии, концерти за цигулка, за виолончело, камерна музика и др. Негови творби са изпълнявани в Ереван, Тбилиси, Москва, Виена, Залцбург, Братислава, Берлин, Милано, Марсилия и др. Днес името на Артин Потурлян заслужено е сред тези на най-стойностните български творци от нашето съвремие. „Беше изключително скромен, но неговият принос тепърва ще бъде оценен“, казва и дългогодишният музикален редактор на Радио България Албена Безовска.

В концерта „В лабиринта на времето с Равел и Дебюси“ по повод 80 -годишнината от рождението на Артин Потурлян ще участват Анаида Акопян – клавирен педагог и изпълнител, съпруга на композитора и пианистите Диана Рахнева и Ина Иванова.


Още от категорията

Теодосий Спасов и неговият квинтет гостуват на българите в САЩ и Канада

"Теодосий Спасов фолк квинтет" е на турне в САЩ и Канада. Поканата е на Посолството на България в САЩ, а поводът – 120 години от установяване на дипломатическите отношения между двете държави. Концертите в периода 24 септември – 6 октомври..

публикувано на 26.09.23 в 10:15

Надежда Хвойнева – "Излел е Делю хайдутин"

Една популярна и обичана фолклорна песен звучи на почти всеки български празник, свързан с исторически събития. Това е прочутата "Излел е Делю хайдутин", включена през 1977 г. в Златната плоча на американските космически апарати "Вояджър", като..

публикувано на 22.09.23 в 10:15

Хор „Български гласове – Ангелите” започва европейско турне

Женският народен хор „Български гласове – Ангелите“ започва днес европейското си турне. Първият концерт е тази вечер в Хоофдорп, Нидерландия, в 20:15 часа местно време. Следват концерти в Хеерлен на 22 септември, в Херфорд на 23 септември, в Копенхаген на..

публикувано на 21.09.23 в 16:53