Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Празник на горнооряховския суджук събира почитатели на месния деликатес

Снимка: архив

Тридневен празник на Горнооряховския суджук с дегустация на деликатеса и богата кулинарна програма събира гости от близо и далеч в Горна Оряховица. Градът е домакин на празника за 16-ти път и както обикновено, горнооряховският суджук ще се предлага като изсушен продукт или пък прясно изпечен на скара.

Местният деликатес се произвежда от едносортно качествено говеждо месо, с букет от характерни подправки, без добавени консерванти. Продуктът е сушен не по-малко от 15 дни, уточняват производители. Горнооряховски суджук (Gornooryahovski sudzhuk) e вписан като защитено географско указание в Европейския регистър на защитените наименования за произход и защитените географски указания през 2011 година. Това е първото българско защитено географско наименование, съгласно европейската политика на качество. Три са месопреработвателните фирми у нас, които имат право да го произвеждат и изнасят в над 20 страни от Европейския съюз, където се радва на голям интерес.

Самият празник в Горна Оряховица започва в петък, 9 юни, с „Балканска вечер“, чийто старт ще даде DJ Jeryco. На откритата сцена до Летния театър ще излязат и самодейните състави от читалище „Братя Грънчарови-2002“. Официалното откриване на празника е в събота, 10 юни, с местни самодейни колективи, много игри и викторини, като музикалната програма ще продължи през целия ден. И тази година е обособен кът на занаятчиите с гостуващи майстори от съседни общини. Кулинарно ателие ще представя типични ястия от горнооряховския край - дрипави баници от село Върбица, погачи, наръсени с ароматни билки, а също и зрял фасул по горнооряховски. Празникът е повод за родови и приятелски срещи, за завръщане към корените и за откъсване от ежедневните проблеми, отбелязват организаторите.

Съставил: Гергана Манчева


По публикацията работи: Михаил Димитров

Още от категорията

Пищен празник на сливата в Троян

Фестивалът на сливата е един от най-атрактивните есенни празници, който се провежда ежегодно в края на месец септември в Троян. Свързан е с основен поминък на Троянския край – отглеждането на сливовата култура, производство на троянската сливова ракия..

публикувано на 22.09.23 в 05:25

Канатицата вдъхновява български фестивал в Канада и любопитен музикален проект

Българската общност във Ванкувър, Канада, провежда фестивал на българските народни танци и шевици "Канатица" (21-24 септември) с участието на групи от цяла Северна Америка и Канада. Това е десетото издание на фестивала и съвпада с 20-годишнината от..

публикувано на 21.09.23 в 10:15

Как са се обличали гражданите преди два века

В рамките на Европейските дни на наследството, на 16 септември Националният политехнически музей представя гостуващата изложба „ Традиция и модерност – градско облекло от края на ХІХ до средата на ХХ век “. Подготвена от Общинския исторически..

публикувано на 16.09.23 в 09:49