Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Драстично намалява броят на врабчетата – тревожен знак за проблем в природата

Снимка: БТА

Броят на врабчетата у нас продължава да намалява. Тази полезна за човека птица, която е свикнала да живее близо и заедно с нас, изчезва именно заради хората. Това показват резултатите от седмото издание на кампанията „Ние броим врабчетата“. Увеличават се и териториите, на които популацията им липсва изцяло. Причината е, че врабчетата използват храстите като укритие от хищници, но когато те се премахват врабчетата нямат укритие и стават жертва – обясняват орнитолози. 

Домашното врабче е в категорията на намаляващите видове с 51% спад в популацията. Данните са от проучване на широкоразпространените видове птици в България, започнало през 2005 г. Последното преброяване от тази година показва, че най-много врабчета има в Ямболско, Шумен и Плевен, като доброволците към Българско дружество за защита на птиците са преброили  3556 врабчета на 276 места в цялата страна. Статистиката сочи, че от 80-те години насам врабчетата в Европа са намалели с близо 250 милиона. А липсата им е индикатор за проблем, алармират специалистите.

Съставил: Гергана Манчева

По публикацията работи: Михаил Димитров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Обстановката в Елин Пелин се нормализира, отмениха евакуацията

Към този момент обстановката в община Елин Пелин, където преди ден се взривиха складове за фойерверки и пиротехника, е овладяна, съобщи пресцентърът на Общината. Отменено е частичното евакуиране и гражданите могат да се приберат в домовете си...

публикувано на 26.07.24 в 18:08
Доц. Гранберг

В Швеция се преподава бакалавърска и магистърска програма по старобългаристика

Гьотеборгският университет е може би единственият в света, в който класическият старобългарски език е самостоятелна специалност. Това пишат от в-к "Аз-буки" в новия си брой. Класическият старобългарски език не се изучава нито в рамките на българската..

публикувано на 26.07.24 в 18:05

Конституционният съд отмени съдебната реформа и запази новия служебен кабинет

Конституционният съд обяви за противоконституционни и невалидни повечето от промените в Конституцията, гласувани от 49-тото Народното събрание в края на 2023 г. Делото бе образувано по искане на президента Румен Радев и на 48 депутати. Магистратите отменят..

публикувано на 26.07.24 в 15:50