Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Директори на български училища от Европа се събраха в Благоевград

Снимка: Югозападен университет "Неофит Рилски"

Утвърждаването на българистиката в чужбина и преподаването на български фолклор в неделните училища зад граница са на фокус в провеждащия се обучителен семинар в Югозападния университет „Неофит Рилски“. Поканата е била отправена към директорите на български училища в Европа, и сега в Благоевград има участници от Италия, Испания, Кипър, Ирландия, Германия, Гърция, Франция, Австрия, Турция, посочи проф. Магдалена Панайотова, декан на Филологическия факултет на висшето училище пред БНР-Благоевград.

Ние ще представим структурата на ЮЗУ, а самите български неделни училища ще представят своите училища и възможностите за работа на наши студенти. Ще бъде представена и Националната научна програма за развитието и утвърждаването на българистиката в чужбина. Ще има и семинар за преподаването на фолклор, литература, изкуство, история зад граница, в мултиезична среда“, каза още проф. Панайотова.

За първи път Югозападният университет е домакин на подобен обучителен семинар, който се провежда по програма „Еразъм+“ до 10 юни. За гостите е предвидена и богата културна програма, в рамките на която ще посетят живописния град Мелник.

Съставил: Елена Каркаланова


По публикацията работи: Михаил Димитров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

От есента ново българско неделно училище отваря врати в Чикаго

Ново българско училище "Българика" в Чикаго ще посрещне своите възпитаници за първи път през септември 2024 г.  "Нашето училище ще отвори врати за деца, които желаят да поддържат и развиват своя език, култура и традиции", отбелязват от Културен..

публикувано на 30.07.24 в 10:56

За трета поредна година деца от Кюстендил ще рисуват върху фасада в Босилеград

"Стените, които ни свързват" е мотото, върху което разсъждават младите артисти от Кюстендил, докато творят по фасадите на сградите и къщите на Босилеград (Сърбия). През изминалите 2 години учениците от школата на "Новите майстори" успешно..

публикувано на 30.07.24 в 09:05
Корицата на книгата е дело на Антонио Петиков

В Сао Пауло представят книга по повод 100 години от имиграцията на бесарабските българи в Бразилия

Книгата "Миграцията на бесарабските българи и гагаузи" ще бъде представена днес от 15.00 ч. местно време в книжарница "Мартинс Фонтес" в Сао Пауло. Организатор на събитието е Културната асоциация на българите в Бразилия. Издаването и представянето на..

публикувано на 28.07.24 в 06:15