Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Теодор Ушев отмени вернисажа си в Анси заради кървавата трагедия

Теодор Ушев стенопис в Анси
Снимка: Тео Ушев Фейсбук

„Всички наши мисли сега са с жертвите и техните семейства“ – написа световноизвестният художник Теодор Ушев във фейсбук профила си, обявявайки, че насроченият за 8 юни вернисаж на експозицията "Въпрос на памет" в замъка Annecy се отменя.

„В моменти като този, в дни като този, си мисля, че животът няма смисъл.

Че нищо няма смисъл.

Че независимо какво се опитваме да направим, кажем, помогнем, утешим, винаги ще има едни чудовища около нас, които ще теглят човешката раса към озлоблението, омразата, мизерията на унищожението“ - пише българският творец, изказвайки съболезнования на семействата на шестте жертви на терориста, четири от които деца.

„Човешката природа, човечността ме отвращава. Какво чудовище трябва да си, за да нападаш малки деца?“ - пита риторично Ушев.

В продължение на 7 дни публиката имаше възможност да наблюдава творческия процес по създаването на стенопис "in-situ", който Теодор Ушев сътвори по актуална тема с намесата на изкуствения интелект. Впечатляващата му изложба, представена от Les Musées d'Annecy, ще продължи до 2 октомври 2023 г.


По публикацията работи: Елена Каркаланова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Балетът на Националната опера е гост на фестивала Sounds of Oradea в Румъния

Балетът на Националната опера гостува на фестивала Sounds of Oradea в Румъния, съобщават от Софийската опера и балет. Третото издание на международния фестивал е от 14 до 16 юни и включва три програми в популярни културни пространства в града...

публикувано на 15.06.24 в 08:35
Директорът на Софийската градска художествена галерия Аделина Филева

В Берлин представят майстора на живописта Дечко Узунов

Тази вечер,13 юни, от 19.00 ч. директорът на Софийската градска художествена галерия Аделина Филева ще представи пред публиката в Берлин каталога "Дечко Узунов". Събитието ще се проведе в Българския културен институт (Leipziger Str. 114 – 115,..

публикувано на 13.06.24 в 16:01
Люк Леви

Люк Леви за европейските диалози и идентичност

"Каква е европейската история, която споделяме? Какви са културните характеристики и политическият дискурс, които оформят и поддържат проекта за обединена Европа в София и Париж, в Киев и във Варшава; в Рига и в Будапеща, в Белград, в Сараево и Кишинев..

публикувано на 13.06.24 в 11:35