Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Половината от българите искат възобновяване на сътрудничеството с Русия след войната

Снимка: архив

В България, 51% от гражданите са за възстановяването на отношения на пълно сътрудничество с Русия след войната, информира агенция Фокус, като се позовава на проучване на Европейския съвет за външни отношения. Според данните, около една трета от австрийците и унгарците и една четвърт от германците споделят същото мнение, докато в Полша 39% от анкетираните са готови да прекратят всякакви отношения с Русия дори и след като войната в Украйна свърши. 

В изследването се посочва още, че 47% от българите виждат в Русия необходим партньор, с който трябва да си сътрудничим стратегически, а 18% от запитаните смятат, че Русия е съюзник, който споделя нашите интереси и ценности. Според 17% от сънародниците ни Москва е противник, с който сме в конфликт. Италия попада някъде по средата – една четвърт от анкетираните смятат Русия за "съюзник" или "партньор" на Европа или на своята страна и само около една трета виждат Москва като "противник". На въпроса дали е необходимо върху Китай да се налагат санкции, ако реши да доставя оръжия за Русия, 39% от българите считат, че не е необходимо, а 24% са на противоположната позиция, останалите 38% нямат мнение.


БНР подкасти:

Още от категорията

Хиляди работници от чужбина са привлечени от свободните работни места в България

От години работодателите в България изпитват недостиг на високо и нискоквалифицирани кадри. По данни на Българската конфедерация по заетостта, само за 30% от отворените позиции на трудовия пазар могат да се намерят подходящи хора. Като водеща причина..

публикувано на 29.02.24 в 14:10

Българското посолство в Анкара даде прием за националния празник 3 март

Прием в посолството на България в Анкара се състоя по повод националния празник на България 3 март. Вицепрезидентът на Турция Джевдет Йълмаз присъства на приема. Сред гостите имаше още много високопоставени турски представители, чуждестранни посланици и..

публикувано на 29.02.24 в 11:26

Грижата за хора с редки болести в България – малки стъпки и борба със системата

"Всеки има цвят... Ти сподели своя!" Под това мото  преминава  Международният ден на хората с редки болести, който неслучайно се отбелязва на  рядката дата 29 февруари . Защото белязаните с тази тежка съдба дълго време остават невидими – без..

публикувано на 29.02.24 в 05:30