Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българското неделно училище в Истанбул отбеляза края на учебната година

Снимка: БГНЕС

Старинната камбана на Българската екзархия в Истанбул, където учат възпитаниците на българското неделно училище „Свети Свети Кирил и Методий“, отбеляза края на учебната 2022/2023 година, съобщи БТА. Учениците и учителите отпразнуваха дипломирането и началото на лятната ваканция със специално тържеството, на което освен родителите гост бе и генералният консул на България в Истанбул Васил Вълчев. Председателят на Църковното настоятелство на цариградските българи Димитър Йотев, Юлия Костова, директор на Българското неделно училище “Паисий Хилендарски” в Атина, както и представители на женското дружество „Радост“ към общността на българите в Истанбул също бяха сред официалните гости.

Директорката на училището Невин Ачъкбашиева посочи, че общо 53-ма ученици от 1 до 8 клас на българското неделно училище, успешно са завършили учебната година. Освен български език, ученици са усвоили и познания за историята, географията, културата и изкуството на България, както и за българския фолклор, изконните български традиции и обичаи.

По инициатива на училището беше организиран търг с рисунки, направени от учениците в часовете по изобразително изкуство, приходите от който ще се използват за подпомагане на социално слаби и възрастни хора от общността на цариградските българи.  

За втора поредна година на церемонията по връчване на свидетелствата гостуваха и актьори от Столичния куклен театър. Те зарадваха децата с куклен спектакъл по мотиви на едноименната приказка на Астрид Линдгрен “Карлсон, който живее на покрива”.

Българското неделно училище „Свети Свети Кирил и Методий“ в Истанбул е основано през 2015 година, с подкрепата на генералното ни консулство в Истанбул и Църковното настоятелство. В него учат деца на българи, които живеят и работят в Истанбул, както и на турци с корени от България и на смесени семейства.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Учени и езиковеди припомниха в Цариброд истории за значими българи в Сърбия

Международен научен форум "Културни мостове: истории за значими българи в Сърбия" се проведе в края на юни в гимназията "Св.св. Кирил и Методий" в Цариброд. Събитието е реализирано с финансовата подкрепа на Министерството на образованието и..

публикувано на 02.07.24 в 10:05

Много голям интерес имаше към организираните от България медицински прегледи в Кукъс

Безплатните мултидисциплинарни прегледи, направени от български и албански медицински екипи в Кукъс привлякоха над 300 души в последните два дни на юни. Прегледите бяха отразени от основни албански медии, сред които Албанското радио и телевизия...

публикувано на 01.07.24 в 16:50
Матина Генкова-Мпофу

В света на детските книги на Матина Генкова-Мпофу

"Двата най-важни дни в живота са денят, в който си се родил, и денят, в който разбираш защо". Това гласи мисъл, приписвана на именития писател Марк Твен. Днешната събеседничка на Радио България тръгва по стъпките на любовта, които я отвеждат в друга..

публикувано на 01.07.24 в 12:40