Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Национален възпоменателен събор отбеляза паметта и делото на Александър Стамболийски

Снимка: Kъщата-музей на Александър Стамболийски

Стотици земеделци от цялата страна се събраха в местността Янини грамади, край с. Славовица, за да почетат паметта на Александър Стамболийски, по повод 100-годишнината от жестокото му убийство.

Според днешните приемници на земеделския водач и министър –председател на България, в лицето на „Обединени земеделци“, организатори на събитието, Александър Стамболийски остава в историята с възстановяването на страната ни през тежките следвоенни години.

При управлението на Стамболийски (1920-1923 г.) се извършват ключови реформи, приети са 316 закона, които извеждат България от втората национална катастрофа и създават работеща икономика и повишават стандарта на живот и установяват икономическа стабилност, припомнят „Обединените земеделци“.

В трудните следвоенни години, правителството на Стамболийски е прието като единственото решение за излизане от кризата. За подкрепата към земеделския водач красноречиво свидетелстват и думите на Султана Рачо Петрова, наричана „първата българска дипломатка“, за родолюбивата ѝ дейност сред чуждите мисии в страната ни.

“... Управлението отиваше все по-наляво – отбелязва тя в спомените си. – Тогава изпъкна фигурата на г-н Стамболийски. Ето човека, той ще спаси положението!Държавните мъже от буржоазните партии предават покорно властта на новия Стамболов. Чуждата преса е във възторг и в един от броевете на “Le bonsoir” срещам фразата: “Из развалините на България израсна един нов гений, който ще я спаси.” Дай Боже, си казвам аз, дано да я спаси, та ако ще нас всички да избие!“

Въпреки възторга на мнозина, представителите на буржоазията, на които Стамболийски е отнел редица привилегии, с презрение забелязват как ложите в театрите са препълнени със „селяни и селянки“. А това, което прелива чашата на негодуванието им е заканата да осъди всички национални предатели и бивши министри, уличени в подкупи, убийства и тайни заговори. Водачите на ВМРО също са настроени срещу него, защото ги обвинява за „всички политически зверства в България“ и обявява, че „няма да воюва“ със сърбите, „заради македонците“.

На 14 юни 1923 г., няколко дни след Деветоюнския преврат, в къщата им на 3 км от село Славовица, Стамболийски и неговият брат Васил са убити. И въпреки, че е прободен 97 пъти с щик, преди да издъхне, земеделският водач се подписва с кръвта си на стената на къщата.

След убийството му, започва кървава разправа с последователите му от режима на проф. Александър Цанков.

Днес, сто години по-късно, земеделците и гостите на националното поклонение поднесоха венци и цветя в костницата на Александър Стамболийски, в местността Янини грамади.

Сред официалните лица бяха Кирил Петков и земеделският министър Кирил Вътев, които изтъкнаха, че българското земеделие трябва да бъде превърнато в национален приоритет.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Навършиха се 33 години от приемането на новата Конституция на България

На 12 юли през 1991 г. Седмото Велико Народно събрание приема новата Конституция на България и се саморазпуска, припомня БТА. Това е първата нова конституция в бившия социалистически лагер, която влиза в сила още на следващия ден 13 юли. По повод 33-тата..

публикувано на 12.07.24 в 19:18

За 10 години вярващите са намалели с 9 на сто

България е на последно място в ЕС с едва 12 свещеници на 100 000 души. В страната има над 8000 църкви и манастири или 10 пъти повече храмове от духовниците, сочи последното национално преброяване от 2021 г.  51,4% или 3 млн. са заявили, че вярват..

публикувано на 09.07.24 в 14:22

Хераклея Синтика възнагради археолозите с ново значимо откритие

В античния град Хераклея Синтика откриха много добре запазена двуметрова статуя с глава. Правена е от майстор, използвал цял мраморен блок към II век сл. Хр, когато тази практика вече е била архаична. Иконографският тип е на бог Хермес и подобни..

публикувано на 05.07.24 в 11:27