Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Брюксел разкриха кой е прототипът на героя от романа "Чекмо"

Снимка: ciela.bg

Авантюрист, преживял невероятни приключения, на име Йонко е прототипът на главния герой в книгите „Чекмо“ и „Чекмо 2“, разказа писателят Момчил Николов на среща с колеги и гости на Петия фестивал на българската книга в Брюксел. Той сподели, че предвижда историята да продължи и в трета книга. Оригиналният Чекмо е напуснал България през 1989 г. В момента живее във Виетнам и е собственик на футболна лига на малки вратички в 4-милионен град, има 18 футболни отбора и телевизия. Обиколил е над 120 страни. В Танзания се е занимавал със златни мини, транспортирал е картини в Германия, познава се с Мадона. „Не мога да я прочета тази книга, започвам да плача. Знам, че много неща в нея не са ми се случили“, е споделил прототипът на героя пред автора.

Той е човек със страшен късмет, защото винаги оцелява. Човек без професия, който успява да се впише във всяка сфера, и успява в нея. Може да бъде адвокат, пилот, лекар, журналист, допълни модераторът на срещата в Брюксел Кремена Георгиева.

Николов е носител на литературни награди, сред които за български роман на годината "13 века България", 2017 г. за романа "Последната територия".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Нана Джанелидзе представя на фестивал в Перник филма си за войната между Грузия и Абхазия

Грузинският сценарист и режисьор Нана Джанелидзе е специален гост на фестивала за късометражно кино IN THE PALACE, който се провежда между 29 юни и 6 юли в Перник. На 3 юли тя ще представи новия си филм "Лиза, не спирай". Той е копродукция с..

публикувано на 03.07.24 в 08:10

България, видяна от Бетани Хюз

Историята винаги се нуждае от добри разказвачи. Херодот е обявен за баща на историята, не просто защото пише първата история, а защото първи е чел своите текстове публично в Одеона на Атина. Има два вида историци. Едните цял живот изследват определена..

публикувано на 30.06.24 в 06:15
Кадър от филма

Филмът "Безветрие" на Павел Веснаков е в селекцията на фестивала в Карлови Вари

Филмът "Безветрие"/Windless/ на българския режисьор Павел Веснаков влиза в селекцията на започващия днес кинофестивал в Карлови Вари. Копродукцията на България и Италия е част от състезателна програма Proxima, която показва филми на автори от..

публикувано на 28.06.24 в 10:10