Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тече процедура за връщане на началното име на гимназията в Босилеград

Снимка: БТА / ФАР

Княгиня Мария Луиза, дъщеря на цар Борис III, отправи чрез българското посолство в Белград писмо до Националния съвет на българското национално малцинство в Сърбия и Община Босилеград. В него дава съгласие за връщане на началното име на Гимназията в Босилеград – „Княгиня Мария Луиза”. Над 30 години училището се нарича само Гимназия, а от откриването през 1941 г., няколко пъти е сменяла името си. Община Босилеград и Националният съвет на българското малцинство в Сърбия миналата година задвижиха инициативата за връщане на първоначалното име.

Стефан Стойков, председател на Националния съвет на българското национално малцинство в Сърбия и зам.-кмет на Община Босилеград, каза, че очаква до края на юни Общнският съвет на Босилеград да реши за промяна на името, след което ще се поиска съгласие от сръбското министетството на образованието за промяна на името.

Очакванията са от новата учебна година, през септември, Гимназията в Босилеград отново да носи първото си име „Княгиня Мария Луиза“, предава БТА.


По публикацията работи: Михаил Димитров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българите в Болград ще отбележат 203 години от създаването на града

С разнообразна програма на 23, 24 и 25 август жителите и гостите на Болград, Украйна, ще отпразнуват 203-та годишнина от основаването на града. Празненствата ще съчетаят отбелязването на Деня на държавното знаме на Украйна и Деня на независимостта на..

публикувано на 23.08.24 в 06:20

В Тараклия обучават българските младежи да разпознават фалшивите новини

В центъра "Васил Левски" в Тараклия се провежда курс за младежи за борба с дезинформацията и фалшивите новини. Целта е да се развият умения за проверка на факти и да се повиши осведомеността на българската младеж от район Тараклия за перспективите в..

публикувано на 21.08.24 в 11:32

В село Свирачи ще има събор на потомците на малоазийските българи

С тридневен събор жителите и гостите на ивайловградското село Свирачи ще отбележат 110 години от завръщането на малоазийските българи. Събитието се провежда през 5 години, съобщи за Радио Стара Загора ръководителката на местната фолклорна група Тянка..

публикувано на 21.08.24 в 11:29